Overname door DSM geeft Damrak impuls

Een opleving van de traditionele aandelen kon de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen niet behoeden voor een fors verlies. De technologiefondsen duwden de AEX-index licht in de min.

Chemieconcern DSM was vanmorgen een van de weinige lichtpuntjes op het verder sombere Damrak. Het aandeel DSM dikte ruim 3 procent aan op een koers van 34,69 euro. De winst was te danken aan het nieuws over de overname van de farmaceutische activiteiten van het Amerikaanse bedrijf Catalytica. DSM telt een bedrag van 800 miljoen dollar neer voor de Amerikaanse farmapoot. In het spoor van DSM wist ook chemiebedrijf Akzo Nobel de weg omhoog te vinden. Het aandeel Akzo Nobel klom ruim 3 procent naar 49,75 euro.

Het aandeel Koninklijke Olie schoot vanmorgen ruim 2 procent omhoog naar een koers van 66,20 euro. Beleggers beloonden de oliereus voor het resultaat over de eerste zes maanden van dit jaar. De nettowinst van Koninlijke Olie klom 81 procent tot 15,8 miljard gulden. Die cijfers waren iets beter dan analisten hadden verwacht. Het resultaat werd flink opgeschroefd door de blijvend hoge olieprijs. Koninklijke/Shell verwacht dat de prijs voor een vat ruwe olie ook in de rest van het jaar boven de 20 dollar blijft, aangezien de vraag naar olie onverminderd groot blijft.

De sprongen van DSM en Koninklijke Olie konden niet voorkomen dat de AEX-index vanmorgen licht in de min belandde. De Amsterdamse beursindex noteerde rond de middag 0,04 procent lager op een stand van 675,72 punten. Daarmee deed de graadmeter het iets beter dan de overige toonaangevende Europese beurzen. De Midkap voor middelgrote fondsen verloor 0,45 procent op een totaal van 668,61 punten.

Het verlies van de AEX-index kwam voor rekening van de technologiefondsen. In navolging van de val van de Amerikaanse Nasdaq gingen ook de hightechs op het Damrak flink onderuit. ASM Lithography kreeg de zwaarste klap met een verlies van 5,6 procent. De chipmachinefabrikant werd op de voet gevolgd door Philips. Het aandeel van het elektronicaconcern kalfde ruim 3 procent af op een koers van 47,20 euro. Automatiseerder Getronics leverde eveneens ruim 3 procent in.

De financiële waarden lieten een verdeeld beeld zien. Fortis, ING en ABN Amro verloren ongeveer 1 procent. Aegon daarentegen mocht 1,2 procent bijboeken op een koers van 41,40 euro. De uitgevers zaten evenmin op één lijn. Wolters Kluwer verloor bijna 1 procent, terwijl VNU een half procent omhoog ging. Elsevier presteerde het best met een koerswinst van bijna 1 procent op 12,16 euro.

In de Midkap ging Versatel hard onderuit. De telecomaanbieder verloor 2,4 procent op een koers van 32,70. Daarmee bereikte het aandeel Versatel zijn laagste koers sinds eind mei. Concurrent Libertel moest ruim 1 procent inleveren op een koers van 16,55 euro.