Kleurrijke chaos

De simpele houten tafels zijn, net als de stoelen, blauw en groen geverfd. Sommige stoelen hebben ronde leuningen, andere zijn vierkant. Kromme poten, rechte poten, je kunt het zo gek niet verzinnen of het staat hier. Aan het plafond hangt een dertigtal Arabische lampen uit wie-weet-waar-vandaan. Daartussen zweeft rai-muziek van Cheb Khaled, afgewisseld met Caraïbische deuntjes.

Beneden aan de trap staan kisten met verse groentes uitgestald. Wijn, taart, pepers, kratten mineraalwater: alles in dit `wereldeethuis' is zichtbaar en binnen handbereik. Als het 's avonds echt druk wordt, lijkt het personeel dat trap op en af loopt met dienbladen vol schotels op een stroom mieren die het nest verlaat. Bij het passeren slaan ze elkaar telkens even gemoedelijk op de schouder.

Hier heerst een prettige chaos. ,,Gestructureerde chaos'', verbetert Richard Stormezand, de bedrijfsleider van wereldeethuis Bazar in de Witte de Withstraat te Rotterdam. Het publiek is gevarieerd. Zo bestellen nu eens Engels sprekende mannen in kostuum hier hun lunch, terwijl een tafel verderop dames met hoofddoekjes zich over de kaart buigen. Het personeel telt vijftien nationaliteiten, waaronder Serven en Kosovaren, Iraniërs en Irakezen en een Surinaamse dame die in de keuken een oranje baseballpet draagt ter ere van de koningin.

De gerechten in Bazar zijn afkomstig uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, klaargemaakt door koks die de culinaire tradities uit hun geboorteland meebrachten. In een rijke Tunesische vissoep met saffraan, komijn en aardappel zitten dus geen Hollandse balletjes. Soms zijn er klanten die moeite hebben met de smaak van oosterse kruiden. In zo'n geval gaat de kok op zoek naar andijvie, een gehaktballetje en een aardappel om te prakken. Kwestie van aanpassen, zegt Stormezand. Het vlees in het gehaktballetje is halal, afkomstig van dieren geslacht volgens islamitische voorschriften. Dat het vlees aan islamitische voorschriften voldoet, is volgens Stormezand ook de belangrijkste reden dat hier veel moslims eten. Het restaurant is vrijwel altijd drukbezocht. Reserveren is dan ook verstandig, maar niet verplicht. In een gestructureerde chaos is altijd wel een plekje vrij.

Eigenaar Akbar Tamiz had twee jaar geleden niet gedacht dat zijn idee zo'n succes zou worden. De formule klinkt simpel: lekker en goedkoop eten. Maar het is ook de vrolijk rommelige sfeer die Rotterdammers uit alle wijken van de stad naar Bazar trekt. Altijd weerklinkt er geroezemoes van andere tafeltjes en als je een kind meeneemt, krijg je papier en potloden.

Boven het restaurant zijn achttien kamers. Het etablissement is namelijk ook een hotel en de receptie bevindt zich aan de hoek van de bar waar ook de natte dienbladen worden neergezet en opgepakt. De kamers van het hotel ruiken naar de sprookjes uit Duizend-en-één-nacht. Spiegels, kussens, kralengordijntjes – slechts een Rotterdamse vloek of gierende remmen van de straat kan deze droom verstoren. Onhollands kleurrijk, maar ook erg gehorig.

`s Avonds maakt de Witte de Withstraat zich op voor het nachtleven. In Bazar roken groepjes Marokkaanse meisjes met felrode lipstick Marlboro-sigaretten en bestellen humuz, haydari sarma en peynirezme. Ze eten al pratend van elkaars bord. Vanavond gaan ze uit – ze maken tussen de gangen door per GSM afspraken met vriendinnen elders in de stad. Intussen hoor ik de zoete baklava en de Duizend Gaten flensjes met ijs en gele room in de vitrine steeds luider mijn naam roepen. Ik zwicht.

Wereldeethuis-hotel Bazar,

Witte de Withstraat 16, Rotterdam. Geopend: ma t/m do 8-1u, vr 8-2u, za 10-2u, zo 10-1u. Tel. 010-2065151. Tweepers. kamer vanaf ƒ135, incl. ontbijt.

    • Piethein Burmanje