Kinderagenda

Jip & Janneke

Kinderen die gek zijn op Jip & Janneke moeten snel naar Leeuwarden. In het Fries Museum zijn nog een paar weken een heleboel Jip & Janneke spullen te zien. Hanneke Leijen uit Nistelrode kreeg vijf jaar geleden een cadeautje met een afbeelding van de twee ondeugende kinderen uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt. Vanaf die dag spaart zij Jip & Janneke spulletjes: serviesjes, slippers, een wekker, bij elkaar wel zeventig voorwerpen. Het Fries Museum is heel aardig voor kinderen en daarom heeft het de `Verzamelplaats' ingericht. Om de vier weken kunnen kinderen met bijzondere verzamelingen hun spullen daar laten zien. Als je dat graag wilt, kun je een brief schrijven aan Mariska de Boer en vertellen wat er zo leuk is aan je verzameling en hoe groot die is. Wie weet komen andere kinderen straks kijken naar jouw collectie schelpen, plaatjes, telefoonkaarten of voetbalspullen.

*Bezoekadres: Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u. Entree 6 t/m 15 jr ƒ5, volwassenen ƒ7,50. Inl 058-2555500

Max in Mokum

Er is een jongen die Max de Matze heet en hij woont in het Joods Historisch Museum. Op de tentoonstelling `In Mokum staat een huis' kom je te weten hoe het joodse jongetje Max thuis leeft en wat er 's avonds gegeten wordt. Maar je kunt ook zelf matzes leren bakken en met behulp van oude leesplankjes uit het museum leren hoe het Hebreeuwse alfabet eruit ziet.

*Joods Historisch Museum voor kinderen, Jonas Daniël Meijerplein 2-4, Amsterdam. Inl 020-6269945. Dagelijks 11-17u. Tot 13 jaar 2,50, tot 18 4,50, volwassenen 10.

Kinderkantoor

Computerspelletjes en internetten kun je misschien al als de beste, maar weet je ook hoe een oude typemachine werkt? In het Scryptionmuseum in Tilburg staat het KinderKantoor waar kinderen mogen spelen met letters en potloden, maar ook en dat is natuurlijk veel leuker met oude machines. Er staat bijvoorbeeld een braillemachine, die letters maakt die blinden kunnen `voelen', en een geheimschriftmachine. Maar in het KinderKantoor staan ook gewone oude typemachine's waar opa's en oma's zeker en sommige vaders en moeders ook nog op hebben getypt.

*Scryption, Spoorlaan 434a, Tilburg di t/ vrij 10-17u za en zo 13-17u Entree 4 volwassenen 6 Inl 013-5800821.

Verhalen bij de Euromast

In het Park rondom de Euromast komen 6 augustus drie kinderboekenschrijvers leuke en gekke verhalen vertellen voor kinderen vanaf 8 jaar. De dag heet Boomvertellingen en ouders zijn even welkom als hun kinderen. Tussen de verhalen door wordt ook muziek gespeeld uit Hongarije en Mexico. Neem bij mooi weer een kleed mee waarop je kunt zitten en haal de picknickmand van zolder en vul die met lekkere hapjes. De schrijvers die komen vertellen zijn Karel Eykman van het boek `Rondje Rotjeknor', Gerda Dendooven van `Hier en daar voorbij de zee' en Annemarie van Haeringen van `De prinses met de lange haren', dit jaar bekroond met de Gouden Penseel. Als het regent gaat de dag wel door, maar dan in restaurant Parkzicht.

*Boomvertellingen, zo 6 augustus 15-17u, presentatie: Maria Heiden. Locatie: veld tegenover het Koetshuis. Bij regen Parkzicht, Kievitslaan 25.

Uitvinder worden

In het Museum voor Communicatie in Den Haag is de tentoonstelling Eureka begonnen, gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar. Kinderen mogen zelf experimenteren en dat is heel wat leuker dan alleen maar kijken natuurlijk. De tentoonstelling bestaat uit acht gedeelten, paviljoens geheten, die weer zijn onderverdeeld in de thema's geluid, beeld en verbindingen. Bij beeld kun je apparaten zoals de fax en de computer van binnen bekijken. Bij geluid ga je spelen met versterkers en antwoordapparaten en bij verbinding zijn de kabels en satellieten aan de beurt. In de paviljoens staan ook vitrines met oude apparatuur en kun je zien hoe gevaarlijk het werk van postbodes vroeger was.

*Museum voor Communicatie, Zeestraat 80-82, Den Haag. Inl 070-3307500 of www.muscom.nl Entree 4 t/m 15 jr ƒ6, volwassenen ƒ7,50