Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Internetcafé Rotterdam heropend

De Rotterdamse vestiging van internetcaféketen easyEverything is gistermiddag heropend, zonder horeca-activiteiten. Dat gebeurde nadat de president van de rechtbank in Rotterdam bepaalde dat de sluiting door de gemeente Rotterdam onrechtmatig was. Het internetcafé had een kort geding aangespannen tegen de gemeente.

Het 24-uurs internetcafé aan het Rotterdamse Stadhuisplein sloot drie weken geleden op last van de gemeente zijn deuren wegens overlast veroorzaakt door rivaliserende groepen jongeren. De gemeente zei toen dat verstoring van de openbare orde de directe aanleiding was voor de sluiting, maar maakte ook bezwaar tegen de verkoop van dranken en snacks omdat het bedrijf daar geen vergunning voor had. Tijdens gesprekken voorafgaand aan de opening had de gemeente volgens marketing-manager I. Grabnau niets over de ontbrekende vergunning gezegd. ,,Ze zijn geschrokken van het succes. De gemeente verwachtte geen duizenden bezoekers per dag.''

De rechter zag in de ongeregeldheden bij het internetcafé voldoende reden om sluiting te gelasten maar vond dat de gemeente ,,zich niet had mogen beroepen op het ontbreken van een horecavergunning.'' De bestaande APV (Algemene Plaatselijke Verordening) voorziet niet in de mogelijkheid 24 uur per dag dranken te verkopen. De rechter noemde het nalatig dat de APV niet met de maatschappelijke ontwikkelingen in de pas is blijven lopen.

De gemeente voerde verder aan, dat easyEverything amusement en ontspanning aanbiedt omdat het gros van de bezoekers chat, filmpjes bekijkt en spelletjes doet. Ook daarvoor zou het bedrijf een horecavergunning moeten hebben. De rechter verwierp het argument. EasyEverything biedt een ,,neutraal product aan dat naar believen wordt aangewend voor amusement en ontspanning, maar ook voor communiceren en informatie verzamelen''. Dat is serviceverlening, aldus de president. De APV is niet aangepast en de gemeente kan die nalatigheid volgens de president niet compenseren door de interpretatie dat het café amusement en ontspanning biedt en dan vergunningplichtig zou zijn. De gemeente Rotterdam zal zich beraden of het nodig is de APV aan te passen, aldus een woordvoerster.

De oprichter van de Easy-keten (dat naast easyEverything ook de luchtvaartmaatschappij EasyJet omvat), Stelios Haji-Ioannou, zei gisteren in Amsterdam dat het bedrijf een schadeclaim indient bij de gemeente. Die kan oplopen tot een half miljoen gulden. Hij kondigde ook aan dat het internetten bij easyEverything duurder wordt als er geen koffie meer verkocht kan worden. Volgens Grabnau levert de verkoop van koffie en snacks zo'n 20 procent van de inkomsten van het internetcafé.

Het Rotterdamse gemeentebestuur zegt `teleurgesteld' te zijn over de uitspraak van de rechter. Om problemen met de openbare orde in de toekomst te voorkomen wordt door easyEverything in samenwerking met politie en gemeente een veiligheidsplan ontwikkeld. Grabnau zei het ,,prettig'' te vinden dat de vestiging in Rotterdam weer open mag, ,,maar het is wel een beperking van ons concept.'' Volgens Stelios Haji-Ioannou zal het bedrijf, voorafgaand aan de opening van een derde vestiging in Utrecht later dit jaar, alle regels nalopen.

Overigens zal Amsterdam binnenkort de titel van stad met het grootste internetcafé ter wereld moeten overdragen aan New York. Daar wil easyEverything in november een vestiging met 850 terminals openen. Amsterdam telt er op dit moment 650.