Internationaal

LONDEN

Beleggers op de effectenbeurs in Londen waren vanmorgen maar in één ding geïnteresseerd: zal de Bank of England de rente verhogen of niet? Nieuwe cijfers over de Britse dienstensector laten een explosieve groei zien en dat zaait twijfel over de minder snelle groei van de Britse economie.

In afwachting van het rentebesluit moest de FTSE-index licht terrein prijsgeven. De Britse beursgraadmeter noteerde rond het middaguur 0,88 procent lager op een stand van 6.335 punten. Telecomaandelen en de technologiefondsen kregen de hardste klappen te verwerken. De oliefondsen daarentegen deden het goed. BP Amoco klom 2 procent.

FRANKFURT

Op de Duitse effectenbeurs viel vanmorgen vooral de val van Deutsche Bank op. Het fonds verloor meer dan 3 procent, ondanks de presentatie van beter dan verwachte resultaten over het eerste halfjaar. In navolging van het verlies van de Amerikaanse Nasdaq stonden de technologiefondsen ook in Frankfurt onder druk.

Zo verloor elektronicaconcern Siemens bijna 4 procent, terwijl het aandeel van softwaremaker SAP bijna 3 procent goedkoper werd.

De DAX-index stond rond het middaguur ruim 1 procent lager op een totaal van 7.040 punten.

PARIJS

Ook de Parijse beurs was vanmorgen in mineur. Rond de middag noteerde de CAC-40 1,48 procent lager op een stand van 6.434 punten. De aandelen van hightechfondsen daalden flink in waarde en ook de telecoms stonden onder druk. Grootste verliezer was Societé Générale met een daling van meer dan 5 procent. De bank maakte een winststijging van 28 procent in het eerste halfjaar bekend.

TOKIO

De Japanse effectenbeurs is vanmorgen met verlies gesloten. De Nikkei-index verloor 2,42 procent op een stand van 15.814 punten. De overige beurzen in het Verre Oosten lieten eenzelfde beeld zien. Zuid-Korea verloor 0,9 procent. De beurs van Hongkong sloot ruim 3 punten lager.

NEW YORK

De koersen op de effectenbeurs in New York zijn gisteren over een breed front gestegen. Ze profiteerden van cijfers die wezen op een afname van de economische groei in de Verenigde Staten. Beleggers verwachten dat een zoveelste verhoging van de rente daardoor voorlopig achterwege zal blijven.

De Dow-Jonesindex steeg 0,76 procent naar een totaal van 10.688 punten. Ook de Nasdaq deed het aanvankelijk goed, maar de index zakte in het laatste handelsuur alsnog in. Winstnemingen zorgden voor een verlies van 0,73 procent.