ING kiest bij Baan voor fiscale teruggave

Bank en verzekeraar ING heeft het pakket van ongeveer 5 procent van de aandelen van het financieel verzwakte softwarebedrijf Baan toch niet aangemeld voor het overnamebod van het Britse industriële conglomeraat Invensys.

Dat heeft een woordvoerder van het financiële concern vanochtend gezegd. Invensys meldde gisteravond dat beleggers met 72 procent van de Baan-aandelen hun effecten hebben aangemeld. Het was de tweede verlenging van het bod, dat opnieuw is verlengd tot 29 augustus. Invensys heeft overigens de activiteiten van Baan vorige week al overgenomen door alle bezittingen van het bedrijf te kopen.

Deze aankoopactie blijkt ook een van de redenen voor ING om zijn aandelen niet aan te melden. ,,De continuïteit van Baan is niet in gevaar'', zegt de ING-woordvoerder. ,,Als dat wel zo was geweest, hadden wij de aandelen wel aangemeld.'' Het andere argument voor ING is van fiscale aard. Doordat Invensys de vennootschap Baan Company gaat liquideren kan ING als aandeelhouder met een vijfprocentsbelang profiteren van fiscale verliescompensatie. Dat betekent dat ING van de oorspronkelijke investering in Baan, die kan worden geschat op 800 miljoen gulden, ongeveer eenderde terugkrijgt van de fiscus.

ING besloot twee weken geleden, toen het voortbestaan van Baan nog onzeker was en vanuit de vakbeweging en de politiek oproepen kwamen om Baan te redden, om de aandelen aan te melden.

Op 15 augustus houdt Baan een buitengewone aandeelhoudersvergadering om de verkoop van de activiteiten te fiatteren. Invensys beslist daar met een meerderheid van 50 procent plus één aandeel.

Inmiddels bestaat groeiende onduidelijkheid over de gevolgen van de overname voor de 4.000 werknemers van Baan. De beoogde samenvoeging met een divisie van Invensys tot een groep met 12.000 medewerkers zou leiden tot een reductie met 1.000 mensen, waarvan 100 à 200 van Baan. Dat zouden er nu meer worden.

DOSSIER BAAN: www.nrc.nl