Gijzeling in Nigeria `ten einde' na overleg

De 165 werknemers die sinds maandagavond op twee booreilanden van Shell in de Nigeriaanse Niger-delta worden gegijzeld, komen vandaag nog vrij. Dat hebben de ruim dertig gewapende bezetters tenminste beloofd. Shell heeft daarover gisteravond een akkoord met vertegenwoordigers van de bezetters bereikt.

Volgens een bedrijfswoordvoerder heeft het concern geen van de eisen van de bezetters gehonoreerd. Ze wilden werk en een losgeld van 5.000 dollar. Wel heeft Shell zich bereid verklaard op 15 augustus met hun vertegenwoordigers over hun grieven te overleggen. De bevolking in de rivierdelta is ontevreden omdat ze in grote armoe leeft terwijl de olie uit haar regio voor negentig procent van de nationale inkomsten zorgt.

Gijzelingen en sabotageacties doen zich in de Nigerdelta bijna wekelijks voor. Maar nooit eerder werden zoveel mensen tegelijkertijd gegijzeld. De meeste gijzelingen eindigen zonder geweld. Shell wilde niet ingaan op de eisen van de bezetters om ,,nieuwe gijzelingen niet aan te moedigen''.

De 165 gegijzelde werknemers zijn in dienst van twee bedrijven die werken voor Shell, niet van het concern zelf, zoals aanvankelijk werd gedacht. Verreweg de meesten van hen zijn Nigeriaan. Onder de twintig buitenlanders zijn Britten, Amerikanen, Libanezen en Australiërs.

De gewapende bezetters trokken maandagavond in motorboten naar de twee booreilanden die ze vervolgens enterden. Ze zijn afkomstig uit de dorpen Egbema, Agalabiri en Agbidiama in de deelstaat Bayelsa. Met lokale leiders in die dorpen heeft Shell gisteren langdurige onderhandelingen gevoerd. Het Nederlands-Britse olieconcern zorgt voor bijna de helft van de Nigeriaanse olieproductie van ruim twee miljoen vaten per dag.