Dure olie brengt Shell recordwinst

Koninklijke/Shell Groep heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 3,21 miljard dollar, 65 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het energieconcern vanochtend bekendgemaakt.

Zonder bijzondere baten en voorraadeffecten — die worden veroorzaakt door de fluctuaties van de olieprijs — kwam de winst uit op 3,15 miljard dollar (7,6 miljard gulden), een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar, en een record.

De Nederlands-Britse oliemaatschappij, die zelf veel olie oppompt, profiteerde van de hoge olieprijs en wist bovendien met succes de kosten te verlagen. Op de beurs in Amsterdam steeg de koers van Koninklijke Olie na bekendmaking van de cijfers met ongeveer 3 procent tot boven de 66 euro.

De olieprijs was in het tweede kwartaal gemiddeld 26,90 dollar per vat Brent-olie, tegen 15,45 dollar per vat vorig jaar. Koninklijke/Shell verwacht dat de prijzen voor ruwe olie de rest van het jaar boven de 20 dollar zullen blijven.

Een stijging van de olieprijs met 1 dollar levert Shell op jaarbasis ruwweg 450 miljoen dollar extra nettowinst op en maakt de benzineprijs aan de pomp 1,5 cent per liter duurder.

Dankzij de hoge olieprijs boekte Shell net als in het eerste kwartaal bij de divisie exploratie en productie weer het beste resultaat: 2,1 miljard dollar, een stijging van 159 procent.

Bij de toelichting op de kwartaalcijfers beklemtoonde vice-voorzitter van de raad van bestuur, J. van der Veer, dat ,,de olieprijs heel belangrijk is geweest, maar dat ook de kostenverlaging een heel belangrijke factor is''. Shell heeft inmiddels een kostenverlaging verwezenlijkt van 3 miljard dollar op jaarbasis. Daarmee ligt de oliemaatschappij ,,ruimschoots voor'' op het schema, dat voorziet in een kostenbesparing van 4 miljard dollar in 2001.

Het rendement op het geïnvesteerde vermogen, een belangrijke graadmeter waarmee Shell zich vergelijkt met concurrenten, kwam uit op 16 procent, gerekend over de twaalf maanden tot 30 juni. Dat is een verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal, toen dit rendement nog 14 procent bedroeg. Shell is nu naar eigen zeggen samen met het Amerikaanse Exxon Mobil de koploper in de branche.

H. Dijkgraaf, president-directeur Shell Nederland, zei vanmorgen over het rapport van de Economische Controle Dienst over prijsafspraken in Nederland: ,,Dat ligt al sinds vorig jaar oktober bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Er staat absoluut niets belastends in voor Shell.''

DOSSIER SHELL www.nrc.nl