Dumas betrapt

De vroegere Franse minister van Buitenlandse Zaken Roland Dumas heeft gepleit voor de omstreden verkoop van zes fregatten aan Taiwan in 1991, in weerwil van zijn bewering dat hij zich er altijd tegen heeft verzet. Dat blijkt uit geheime documenten die het dagblad Le Monde gisteren publiceerde. Tegen Dumas loopt een gerechtelijk onderzoek op verdenking van het aannemen van smeergeld in ruil voor het aanwenden van zijn invloed voor de verkoop van de fregatten. De miljardenorder wekte destijds de woede van Peking. Volgens Dumas drukte niet hij, maar premier Edith Cresson de verkoop door. Le Monde citeert nu een geheim memorandum van Dumas uit mei 1991 aan president Mitterrand waarin Dumas, nog voor Cressons aantreden, schreef: ,,Ondanks het risico van spanning in de Frans-Chinese betrekkingen, suggereer ik het groene licht te geven.''