DSM versterkt zich met aankoop in fijnchemie

Het chemieconcern DSM neemt voor 860 miljoen euro het Amerikaanse bedrijf Catalytica Pharmaceuticals over. Daarmee vestigt het Nederlandse bedrijf zich wereldwijd als belangrijkste leverancier van fijnchemicaliën aan de farmaceutische indrustie. Met de overname van Catalytica Pharmaceuticals gaat een twee jaar lang gekoesterde wens van DSM in vervulling. Catalytica Pharmaceuticals is een onderdeel van Catalytica, dat vorig jaar een omzet haalde van 421 miljoen dollar.

Sinds de overname van Gist Brocades in 1998 is het chemieconcern op zoek naar nieuwe partners in de farmaceutische hoek. Door zo'n overname hoopt het bedrijf minder afhankelijk te worden van de cycliciteit die de chemische industrie kenmerkt. Met de overname van Catalytica Pharmaceuticals neemt de omzet van de divisie Life Science toe van 25 tot 31 procent op de totale omzet die vorig jaar 6,3 miljard euro bedroeg.

Catalytica Pharmaceuticals maakt halffabrikaten en geneesmiddelen voor farmaceutische bedrijven, zoals Glaxo Wellcome, Warner Lambert en Rhône-Poulenc Rorer. Verder verzorgt het ook de verpakking van medicijnen in tabletten, capsules of injecteerbare produkten.

P. Elverding, voorzitter van de raad van bestuur van DSM, noemde de aankoop een prima aanvulling op de activiteiten van DSM. Het Nederlandse chemieconcern maakt grondstoffen en halffabrikaten voor de farmaceutische industrie. ,,We kunnen de farmahuizen nu een brede service aanbieden van medicijnontwikkeling tot verpakking.''

Bovendien krijgt DSM nu ook voet op Amerikaanse bodem. Het Amerikaanse bedrijf heeft vestigingen in Greenville (South Carolina) en Mountain View (Californië). Met een wereldwijde omzet van 1,6 miljard euro wordt DSM Catalytica Pharmaceuticals, zoals het nieuwe bedrijf gaat heten, de wereldwijde leider op het gebied van farmaceutische fijnchemicaliën. DSM verwacht aan het eind van het jaar goedkeuring te krijgen voor de deal van de mededingingsautoriteiten. Beleggers reageerden vanochtend positief op het nieuws van de overname. De koers van DSM was na het middaguur met 3,24 procent gestegen naar 34,75 euro.