Commissie doet inval bij uitgevers

De Europese Commissie heeft gisteren invallen gedaan bij uitgevers en groothandels van boeken in Duitsland. Zij worden ervan verdacht dat ze proberen een goedkope Oostenrijkse internetboekhandel buiten de deur te houden.

In Duitsland bestaat, net als in Nederland, een vaste boekenprijs. De internetboekwinkel Libro biedt Duitse boeken vanuit Oostenrijk tot 20 procent goedkoper aan.

Een woordvoerster van Europees Commissaris Monti, die over mededinging waakt, kon vanochtend niet zeggen of het onderzoek zich ook uitstrekt naar Nederland. In Nederland strijdt bijvoorbeeld de grootste platenketen, Free Record Shop, al jaren tegen de vaste boekenprijs. De keten voert al een zeer beperkt assortiment boeken in vanuit België, bijvoorbeeld het woordenboek Van Dale, en verkoopt die in Nederland onder de vaste prijs. De winkelketen onderzoekt ook de mogelijkheid om in België een internetboekwinkel te beginnen die de Nederlandse markt kan bedienen, zo zegt commercieel directeur Juan da Silva desgevraagd.

Landen mogen van de Commissie binnen hun grenzen een vaste prijs voor boeken afspreken, zoals gebeurt in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Maar ze mogen die binnenlandse prijzen niet opleggen aan bedrijven uit andere landen van de Europese Unie. De invallen van gisteren moeten duidelijk maken of Libro belemmerd wordt in het handelsverkeer tussen Oostenrijk en Duitsland. Grote Duitse uitgevers als Bertelsmann en Aufbau-Verlag en twee groothandels hebben de levering van boeken aan Libro stopgezet, waarna Libro vorige maand een klacht indiende bij de Commissie.

In Nederland gelden de prijsafspraken, een besluit van het ministerie van Economische Zaken dat tot 2005 loopt, alleen voor Nederlandse boeken op de Nederlandse markt en bijvoorbeeld niet voor geïmporteerde Belgische, Britse of Amerikaanse boeken. De maatregel is bedoeld om kleine boekwinkels en uitgeverijen te beschermen en verschraling van het boekenaanbod tegen te gaan.

Ook in Nederland is een buitenlandse internetboekwinkel, het Belgische Proxis, actief als prijsbreker. Die heeft geen problemen om zijn boeken te krijgen, zegt bestuurder K. Staelens van Proxis. ,,Twee jaar geleden moesten we de uitgevers nog nadrukkelijk wijzen op hun leverplicht, maar een rechtszaak is nooit nodig geweest. En we zijn inmiddels bij alle uitgevers een van de belangrijkste en grootste klanten.''