Claim op `La Danse' van Matisse verworpen

Een Romeinse rechtbank heeft de claim op het schilderij `La Danse' van de Franse schilder Henri Matisse verworpen. De Fransman André-Marc Delocque-Fourcaud, erfgenaam van de Russische verzamelaar Sjtsjoekin die `La Danse' in het begin van de 20ste eeuw kocht van Matisse, baseerde zijn claim op de bewering dat de Sovjetstaat de verzameling van de industrieel Sjtsjoekin na de Oktoberrevolutie in 1917 wederrechtelijk had geconfisqueerd.

Delocque-Fourcaud kwam in juni met zijn claim, toen `La Danse' zich in Rome bevond als onderdeel van een expositie. Hij eiste in beslagname van het schilderij dat na de expositie in Rome zou doorreizen naar het Brera-museum in Milaan. Toen de claim bekend werd, haalde de Hermitage het schilderij in grote haast terug naar Sint Petersburg.

De Italiaanse rechtbank heeft nu bepaald dat de Hermitage de rechtmatige eigenaar is van `La Danse'. Het is onzeker of `La Danse' nu alsnog naar het Brera komt, aldus een woordvoerder van het museum.