Chauffeur verongelukte bus vast in Frankrijk

De 38-jarige Nederlandse bestuurder van de touringcar die gisteren verongelukte bij de Zuid-Franse plaats Valence, is door de Franse justitie in hechtenis genomen.

Drie Nederlandse passagiers kwamen om het leven toen de bus rond twee uur 's nachts tegen een viaduct over de snelweg Marseille-Parijs botste. Nog eens 26 mensen raakten bij het ongeluk gewond, van wie negen passagiers er ernstig aan toe zijn.

Waarvan de chauffeur precies beschuldigd wordt, is nog onduidelijk.

Uit de tachograaf blijkt dat hij niet te hard heeft gereden. Volgens de Franse politie heeft hij ook niet te lang achter het stuur gezeten. Wel wordt er rekening mee gehouden dat hij achter het stuur in slaap is gedommeld. De chauffeur ontkent dit. Volgens zijn werkgever TCR Raalte heeft hij al zeven jaar ervaring als chauffeur. Reisorganisatie Peter Langhout huurde de bus van TCR.

De verongelukte bus was op de terugreis van de vakantieplaats Lloret de Mar in Spanje naar Nederland en vervoerde 52 passagiers, vooral jongeren afkomstig uit heel Nederland. De dodelijke slachtoffers zijn twee meisjes en de 23-jarige tweede chauffeur die lag te slapen.

Vijfendertig busreizigers zijn gisteren na middernacht met een speciale vlucht aangekomen op Rotterdam Airport. Tien teruggekeerde passagiers waren lichtgewond. Wanneer de andere gewonden terugkomen is onbekend. In het vliegtuig zaten ook twee inzittenden uit een andere Nederlandse touringcar die bij het ongeluk betrokken was.

Een minibusje en een tweede bus reden op de ravage in die was ontstaan na de botsing tegen het viaduct. De 44 inzittenden bleven ongedeerd. De meesten van hen keerden met een andere bus terug naar Nederland, maar twee durfden niet opnieuw met de bus te reizen. Zij kozen ervoor met het vliegtuig terug te keren.

Een Belgische chauffeur die twee weken geleden een ongeval veroorzaakte op de snelweg bij Orleans, waarbij twee meisjes van 13 en 14 om het leven kwamen, werd de dag na zijn arrestatie vrijgelaten en keerde terug naar België.

Hij zal zich binnenkort moeten verantwoorden voor de Franse rechter.