BETTY(E) LAVETTE

Op haar zestiende had ze een hitje met `My Man', drie jaar later met `Let me down easy' maar daarna ging bij soulzangeres Betty Lavette (1946) bijna alles mis. Een combinatie, zo legde ze vorig jaar in Lola da Musica uit, van tegenslag en stommiteiten. Een voorbeeld was haar breuk met Atlantic. Waarom zou ze werken met ene Burt Bacharach, een snuiter van wie ze nooit had gehoord had?

Tien jaar later bracht Atlantic/Atco nog eens twee singles van haar uit maar de geplande lp kwam er niet. Dat daar genoeg materiaal voor was blijkt uit Souvenirs-The Complete Atlantic/Atco Recordings dat tien `nieuwe' liedjes bevat. Die zijn niet allemaal geweldig maar de titelsong en `If I can't be your woman' steken ruim uit boven de gemiddelde soulproductie van die tijd.

Lavettes licht hese geluid heeft een eigen kleur en een rafelrand à la Janis Joplin. Dat wil zeggen in de opnamen uit '72, in de vier stukjes uit '62 is ze meer een teenybopper. Het inlegvel van deze Franse uitgave bevat een lijst van al haar singles, lp's en cd's, doorgaans op obscure labels.

Twee liedjes van Souvenirs zijn ook te vinden op Let me down easy, vorig jaar met publiek opgenomen in de Kleine Zaal van Vredenburg. Deze versies zijn wat langer, net als haar voornaam, en hebben een hoog dramatisch gehalte. Hier klinkt een dame die geleefd heeft. Opvallend zijn haar lange `fade outs' waarin ze zich vrijheden permitteert die doen denken aan die van wijlen Bettie Carter. Wie de titelsong beluistert of `Damn your Eyes', allebei gespierde ballads, weet direct of hij deze wilde oude kat in huis wil halen.

Betty(e) Lavette: Souvenirs - The complete Atlantic/Atco Recordings (Art & Soul 851012). Distr. Walboomers Music.

Betty Lavette: Let me down easy (Musa 507). Distr. Munich.

    • Frans van Leeuwen