Betaling Ph. Morris voor toegang tot WHO

De grootste sigarettenfabrikant ter wereld Philip Morris heeft bekend wetenschappers betaald te hebben om bijeenkomsten van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bij te wonen. De artsen lieten op die bijeenkomsten kritiek op de WHO horen. Philip Morris ontkent dat het de organisatie, onderdeel van de Verenigde Naties, ongeoorloofd beïnvloed heeft.

Onderzoekers van de WHO beschuldigen de tabaksindustrie in een gisteren uitgebracht rapport ervan het anti-rookbeleid van de gezondheidsorganisatie al tientallen jaren stelselmatig te ondermijnen. De tabaksfabrikanten zouden politici en particulieren onder druk zetten om te korten op de WHO-begroting. De resultaten van wetenschappelijke onderzoeken zouden opzettelijk zijn vervalst.

Vooral Philip Morris, fabrikant van het sigarettenmerk Marlboro, moest het ontgelden. De huidige topman van deze multinational G. Bible, stelde eind jaren tachtig rapporten op waarin hij op het `gevaar' van de WHO wees. Bible schreef later dat ,,het bedrijf niet succesvol kan zijn, tenzij onze strategie mede het aanvallen van WHO-onderwerpen inhoudt''.

Philip Morris zegt dat de betalingen aan artsen in 1995 zijn gestopt. Het rapport van de WHO loopt vooruit op de onderhandelingen voor een internationaal verdrag om het roken in te perken.