Belgrado belooft toegang tot viertal

De Joegoslavische zaakgelastigde in Den Haag verwacht dat Nederlandse diplomaten snel toegang krijgen tot de vier Nederlanders die in Joegoslavië zijn gearresteerd. Wanneer dat precies plaatsvindt is nog onduidelijk. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt zaakgelastigde Vladimir Novakovic dat de Nederlanders zijn opgepakt omdat ze vanuit Montenegro illegaal de grens met Servië zijn overgestoken. Waarvan ze formeel beschuldigd worden, is niet bekend gemaakt. Het gaat om Sander Zeitsen (27), Bas van Schaik (31), Jeroen van Iersel (28) en Ger de Rie (31). Eerder verklaarde de Joegoslavische minister van informatie Goran Matic dat de Nederlanders goedgetrainde commando's zijn die de Joegoslavische president Miloševic wilden ontvoeren of doden, zoals Van Iersel op een video-opname verklaart.

Deskundigen nemen die beschuldiging niet serieus. Het zou eerder gaan om avonturiers die op een spannende vakantie gingen, zoals eveneens op de videobeelden wordt verklaard. Zo zegt Zeitsen over de reis naar Joegoslavië en Kosovo: ,,We wilden militaire dingen zien, langs de grens rijden, wapens kopen en misschien get some action.' Ook vorig jaar zouden Van Schaik en De Rie in het gebied op vakantie zijn geweest. De Rie zegt op de video dat ze naar Kosovo wilden ,,om tegen de Serviërs te vechten.' Geen van de vier heeft een criminele achtergrond, aldus een ambtelijke bron.

Volgens Buitenlandse Zaken heeft zaakgelastigde Novakovic verklaard dat Joegoslavië de zaak ziet ,,als juridisch, met alle procedures en wettelijke garanties die daarbij horen'. Als het tot vervolging komt, vrezen deskundigen in Nederland dat de vier voor een militaire rechtbank worden gebracht. Die kan in Joegoslavië de doodstraf uitspreken. De Nederlandse tijdelijk zaakgelastigde K. Klompenhouwer in Joegoslavië is van verlof naar Belgrado teruggekeerd om de ,,consulaire taken' te behartigen. Eergisteren heeft een vervanger van Klompenhouwer tevergeefs geprobeerd toegang tot de gevangenen te krijgen. Nederland wil weten waar en onder welke omstandigheden de gevangenen zich bevinden.