België klaagt over doorvoer van drugs

Drugskoeriers op weg van en naar Nederland reizen steeds vaker via België. De Nederlandse autoriteiten geven naar het oordeel van de Belgische politie te weinig medewerking om de overlast te bestrijden.

Op het vliegveld Zaventem bij Brussel zijn dit jaar 121 koeriers gearresteerd: bijna net zoveel als over het hele jaar 1999. Vijftig van de arrestanten zijn Surinamers, 44 komen van Curaçao. Van de gearresteerde koeriers hebben 80 een Nederlands paspoort. Zij vervoeren cocaïne naar Nederland en xtc vanuit Nederland. ,,Het is frustrerend', zegt luitenant Verachtert, hoofd Recherche bij de Rijkswacht op Zaventem. ,,België is enkel transitland. De opdrachtgevers van de koeriers zitten in Nederland. Maar als wij hulp vragen bij de Nederlandse autoriteiten, komen we niet aan de bak. Dat kan zo niet doorgaan. Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen.'

De oorzaak dat zoveel koeriers via België reizen, is volgens hem dat er sinds de jaarwisseling directe vluchten zijn tussen Paramaribo en Brussel, en dat het aantal chartervluchten uit Willemstad is opgevoerd. De touroperators die de vluchten organiseren, Van der Valk en Intertropical Aviation, werken met de Belgische luchtvaartmaatschappijen Sobelair en City Bird. De tickets naar Zaventem zijn goedkoper dan die naar Schiphol. Er landen vijf vluchten per week uit Suriname en Curaçao op Zaventem, met in totaal zo'n 1.500 passagiers aan boord.

Ook Jean-Pierre Verhoeven, officier van justitie bij het Brusselse parket, klaagt over gebrek aan Nederlandse medewerking. Als verdachten namen noemen van betrokkenen, mogelijk opdrachtgevers, wonen die ,,in honderd procent van de gevallen in Nederland'. ,,Ik heb nu tien keer een dossier verstuurd naar een Nederlandse officier van justitie. Ik krijg gewoon geen antwoord. Ik doe het niet meer.' Hij heeft de kwestie echter niet aangekaart bij de Nationale Belgische Magistraat, die dan officieel contact met het landelijk parket in Rotterdam zou moeten opnemen. De Magistraat weet van niets. Ook bij dit parket ,,kent men de klacht niet'. Woordvoerder Klaas Wilting van de Amsterdamse politie vermoedt dat koeriers via België vliegen omdat de controles op Schiphol zo streng zijn geworden. Het OM in Den Haag erkent bij monde van woordvoerder Stolwijk dat Nederland op het punt van behandeling van buitenlandse verzoeken om rechtshulp een slechte naam heeft. ,,We hebben extra geïnvesteerd om dat te verbeteren.'

DRUGSKOERIERS: pagina 3

In het artikel België klaagt over doorvoer van drugs (in de krant van

donderdag 3 augustus, pagina 1) staat de zin: Het OM in Den Haag erkent bij

monde van woordvoerder Stolwijk dat Nederland op het punt van behandeling

van buitenlandse verzoeken om rechtshulp een slechte naam heeft. Er had echter

moeten staan: ...een slechte naam had.

    • Caroline de Gruyter