Atletiekunie heft schorsing Sotomayor op

Javier Sotomayor kan meedoen aan de Olympische Spelen in Sydney. Het bestuur van de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) besloot gisteren de schorsing van de Cubaanse wereldrecordhouder hoogspringen te halveren tot een jaar.

Sotomayor was wegens het gebruik van cocaïne, vorig jaar tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen in Winnipeg, aanvankelijk geschorst tot 31 juli 2001. De 32-jarige Cubaan mag nu met onmiddellijke ingang aan wedstrijden deelnemen. Woordvoerder Giorgio Reineri van de IAAF zei gisteren in Monte Carlo dat het besluit was genomen wegens ,,buitengewone omstandigheden''. Nadere details weigerde hij prijs te geven.

Het bestuur van de IAAF besloot tevens de geruchtmakende dopingzaak rondom de Duitser Dieter Baumann door te verwijzen naar het arbitragepanel. In de urinemonsters van de 35-jarige ex-olympische kampioen op de 5.000 meter werden op 19 oktober en 12 november vorig jaar sporen van het verboden middel nandrolon aangetroffen.

Baumann heeft altijd beweerd dat een onbekende het middel in zijn tandpasta heeft geïnjecteerd. Drie weken geleden sprak de juridische commissie van de Duitse atletiekbond Baumann vrij. Hij heeft inmiddels voldaan aan de olympische limiet. Ook het geval van de Hongaarse atlete Judit Szekeres, betrapt op het gebruik van stanozolol, werd verwezen naar het panel.

Het IAAF-bestuur heeft bij het panel aangedrongen op een spoedbehandeling van de kwestie-Baumann. Woordvoerder Reineri verklaarde dat de Duitser, die heeft gedreigd met schadeclaims, in afwachting van een definitieve uitspraak mag uitkomen in wedstrijden. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse sprinter Troy Douglas. Die werd vorig jaar, bij de NK in Apeldoorn, betrapt op het gebruik van nadrolon.

Officieel is nog altijd sprake van een startverbod voor Douglas. Maar omdat de Nederlandse atletiekunie de 36-jarige atleet eerder al vrijsprak en het arbitragepanel van de IAAF de zaak nog niet heeft behandeld, heeft Douglas toestemming om morgen in het Belgische Oordegem en zaterdag in de befaamde Nacht van Hechtel te starten.

De sprinter uit Bermuda moet zich nog plaatsen voor de Olympische Spelen. Douglas heeft zijn zinnen gezet op de 100 en de 200 meter. Zijn advocaat, Emile Vrijman, gaat ervan uit dat zijn cliënt deze maand aan nog meer wedstrijden mag deelnemen. Begin volgende maand wordt zijn zaak in behandeling genomen door het dopingpanel van de IAAF. Op 15 september beginnen de Olympische Spelen in Sydney.

Verder werd gisteren bekend dat het arbitragepanel op 14 augustus in Monte Carlo een speciale hoorzitting houdt over de dopingkwestie van drie Engelse atleten, Linford Christie, Doug Walker en Gary Cadogan. Het drietal reageerde positief op controles, waarbij sporen van nandrolon werden aangetoond. De uitspraak komt slechts enkele weken voor de opening van de Spelen. De Britse bond sprak de drie vrij, maar de IAAF legde in afwachting van de behandeling toch een schorsing op.

Christie, olympisch kampioen van 1992 op de 100 meter, is inmiddels gestopt en acht zijn naam al voldoende gezuiverd. Walker, Europees kampioen op de 200 meter, mocht na een uitspraak van een rechtbank in Londen starten, maar zegt dat het te laat is om zich voor de Spelen te kwalificeren. Cadogan, een specialist op de 400 meter horden, heeft eveneens een punt achter zijn loopbaan gezet.