Aegon-dochter ontslaat knoeiende werknemers

Werknemers van de Canadese tak van Aegon-verzekeringsdochter Transamerica hebben zich schuldig gemaakt aan ongeoorloofde handel in aandelen van het technologiefonds NN Information Technology Fund, dat belegt in IT-fondsen. Transamerica heeft drie werknemers ontslagen, 17 werknemers geschorst en naar 36 werknemers wordt een nader onderzoek ingesteld.

Vanaf november vorig jaar hebben 20 Canadese werknemers een winst van 6 tot 10 miljoen gulden opgestreken. De werknemers van Transamerica maakten bij de handel gebruik van de zes uur tijdsverschil tussen Luxemburg, waar een technologiefonds van ING gevestigd is en Toronto.

Het ING-fonds belegt weer driekwart van het vermogen in aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq genoteerde technologische bedrijven.

De werknemers wisten dat de koers waartegen Canadese beleggers op een dag aan het fonds konden deelnemen, dezelfde was als de slotkoers van het fonds in Luxemburg.

Door het tijdsverschil was die in Canada al om 10 uur 's ochtends bekend. Door vervolgens de ontwikkelingen op de Nasdaq te volgen, konden de werknemers vervolgens gedurende de handelsdag in Canada bijna voorspellen wat de slotkoers van de volgende dag in Luxemburg zou zijn en of die hoger of lager zou zijn dan de aankoopkoers in Canada.

Terwijl de werknemers zich verrijkten aan de handel, zagen de beleggers hun polissen in waarde dalen. De handel kwam op 20 juli aan het licht, nadat Transamerica een intern onderzoek had ingesteld naar het gedrag van de werknemers. Even na 20 juli deden de werknemers de aandelen massaal van de hand.

Transamerica heeft de verschillende toezichthouders over de handel geïnformeerd, maar ziet geen aanleiding voor een extern onderzoek. De constructie is niet illegaal maar druist wel in tegen de regels van het bedrijf, is de redenering. Volgens G. Foegele, bestuursvoorzitter van Transamerica Canada hebben de werknemers zich bevoordeeld ten koste van andere beleggers in het fonds.

Het geld dat de werknemers met de handel hebben verdiend is volgens Transamerica bevroren totdat nader onderzoek uitwijst wat er mee moet gebeuren. Het prijsmechanisme op basis van het tijdsverschil is volgens Foegele inmiddels aangepast waardoor handel volgens de gebruikte constructie niet meer mogelijk is. Ook neemt Transamerica het directe beleid over alle NN fondsen over. Transamerica verkoopt verzekeringen en beleggingsproducten. De Nederlandse verzekeraar Aegon nam het voormalige Transamerica Life Insurance begin dit jaar over van ING.