Zeldzame sprint van Marion Jones bij GP Stockholm

Marion Jones heeft gisteren bij Grand Prix-wedstrijden in Stockholm de 100 meter in een zeldzame tijd afgelegd: 10,68 seconden. De Amerikaanse atlete bleef haar naaste rivale Zhanna Pintoesevitsj uit Oekraïne drietiende seconde voor. De Nederlander Robin Korving werd tweede op de 110 meter horden.

Jones, die voor het eerst sinds de nationale trials in Europa actief was en als doel voor Sydney vijf keer olympisch goud heeft, had in haar race iets te veel rugwind: 2,2 meter per seconde. Het wereldrecord is al sinds 1988 met 10,49 seconden in handen van haar overleden landgenote Florence Griffith-Joyner. Jones had sinds 13 mei in Osaka 10,84 seconden als beste seizoentijd achter haar naam staan.

Jones, die halverwege onweerstaanbaar naar voren stormde, was na afloop door het dolle heen. ,,Het gaat momenteel fantastisch'', jubelde de 24-jarige superatlete. ,,Ik voel me bevrijd nu ik zeker weet dat ik op vijf verschillende olympische onderdelen kan starten. Alle stukjes vielen in deze race in elkaar.''

Tegenover het geweld van Jones verbleekten de andere prestaties. De Russin Olga Jegorova bracht op de 5.000 meter de beste wereldseizoenprestatie op 14.42,91. De organisatie had daar een diamant ter waarde van 23.000 gulden voor over.

Ato Boldon won de 100 meter bij de mannen, met nauwelijks waarneembaar verschil, vóór Abadele Thompson. Voor de atleet uit Trinidad en zijn rivaal uit Barbados werd 10,01 seconden afgedrukt. Op de 800 meter bij de vrouwen beschikte Maria Mutola uit Mozambique over de krachtigste eindsprint: 1.56,98.

Robin Korving eindigde bij de Grand Prix-wedstrijden in het negentig jaar oude stadion van Stockholm als tweede op de 110 meter horden. Hij kwam tot 13,25, een evenaring van zijn beste seizoentijd. Korving moest alleen de olympische kampioen Allen Johnson voor laten gaan. De Amerikaan was eentiende seconde sneller.

Korving, die zaterdag zijn 26ste verjaardag vierde, had tegen zijn gewoonte in ditmaal een uitstekende start en ging een tijdlang gelijkop met Johnson en diens landgenoot Dominique Arnold. Op de laatste horde struikelde en viel Arnold, in de baan naast Korving.

De wereldrecordhouder polsstokhoogspringen, Sergei Boebka, heeft laten weten na de Olympische Spelen in Sydney definitief een punt achter zijn carrière te zetten. De 36-jarige Oekraïner sukkelt al jaren met blessures aan zijn achillespezen. Boebka zette regelmatig wereldrecords neer en veroverde tal van titels.

De Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) heeft de Braziliaanse discuswerpster Elisangela Adriano voor twee jaar geschorst wegens doping. De atlete, winnares van de Pan-Amerikaanse Spelen vorig jaar in Winnipeg, werd vorig jaar tijdens de WK in Sevilla betrapt op het verboden middel nandrolon.