VS doen beroep op critici Miloševic

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, lijkt weinig succes te hebben geboekt bij haar pogingen alle critici van het regime van Slobodan Miloševic ervan te overtuigen deel te nemen aan de verkiezingen in Joegoslavië.

Albright deed gisteren in Rome een dringend beroep op de oppositie in Joegoslavië zich te verenigen en met een gemeenschappelijke kandidaat de presidentsverkiezingen van 24 september in te gaan. Montenegro boycot de verkiezingen voor een nieuwe federale president en een nieuw federaal parlement. En de grootste Servische oppositiepartij, de Servische Vernieuwingsbeweging SPO van Vuk Draškovic, boycot de verkiezingen zolang de Montenegrijnen niet meedoen; bovendien wil de SPO zich niet aansluiten bij een coalitie van vijftien andere oppositiepartijen.

Albright sprak gisteren in Rome met de Montenegrijnse president, Milo Djukanovic. Ze zei dat ,,het voor de democratische oppositie in Servië belangrijk is zich te verenigen en deel te nemen aan de verkiezingen.''

,,Ze hebben een gelegenheid dat nu te doen en ze moeten zich verenigen op een gezamenlijke kandidaat [bij de presidentsverkiezingen]'', aldus Albright.

In Belgrado zei een woordvoerder van de SPO echter dat de partij niet van gedachten verandert. Ivan Kovacevic zei dat er ,,geen sprake'' is van deelname aan de verkiezingen.

Djukanovic zei na zijn gesprek met Albright dat de kwestie van de boycot van de verkiezingen binnen de regerende coalitie in Montenegro ter sprake zal worden gebracht. Hij suggereerde dat het besluit van de boycot niet definitief is. Maar in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica liet Djukanovic' belangrijkste adviseur, Miodrag Vukovic, zich aanzienlijk stelliger uit. ,,We respecteren niets dat voorkomt uit illegale en ongrondwettelijke daden'', zei hij, doelend op de recente, eenzijdig door de Serviërs doorgevoerde wijzigingen van de Joegoslavische grondwet, waaruit de presidentsverkiezingen voortkomen. ,,Montenegro zal deze verkiezingen niet boycotten, het zal reageren alsof er in het geheel geen verkiezingen zijn.''

Montenegro erkent de federale structuren in Joegoslavië niet meer, als reactie op de weigering van Miloševic om de uitslag van de jongste verkiezingen in Montenegro, die zijn criticus Djukanovic aan de macht brachten, te erkennen.