Unilever ster op beurs door cijfers Procter

Het wasmiddelen- en voedingsbedrijf Unilever, dat de laatste tijd uit de gratie was bij beleggers, deed het vanmorgen goed op de Amsterdamse effectenbeurs. Unilever was onder de hoofdfondsen de grootste stijger.

De koers van het aandeel Unilever, het bedrijf komt vrijdag met halfjaarcijfers, stond rondom de middaguur ruim vijf procent hoger op 51,40 euro. Dat was nog ruim onder de hoogste koers van het jaar van 58,25 euro, die werd genoteerd op 22 mei. Maar dat was voordat Unilever waarschuwde dat de omzetgroei dit jaar zal stagneren. De aandelen van Unilever in Londen volgden de stijging in Amsterdam op een kleine afstand met een stijging van 4,5 procent.

De hernieuwde belangstelling van beleggers voor stukken Unilever was te danken aan de cijfers van concurrent Procter & Gamble, de Amerikaanse wasmiddelenfabrikant. De cijfers over het vierde kwartaal, die gisteravond werden gepubliceerd, vielen alleszins mee. Procter schokte de financiële wereld in maart en juni met winstwaarschuwingen, maar de kwartaalcijfers zijn overeenkomstig de verwachtingen. De kwartaalwinst van Procter daalde met drie procent tot 777 miljoen dollar.

,,Daar lift Unilever ook op mee. Bovendien is het sentiment in de voedingsmiddelenwereld goed'', zei een handelaar in Amsterdam. Een analist bij HSBC in Londen zei vanmorgen: ,,De resultaten die Unilever vrijdag presenteert moeten aantonen dat de reorganisatie zijn vruchten afwerpt.'' Een collega van hem bij Delta Lloyd Bank is daarover optimistisch: ,,Zelfs na het omvangrijke herstructureringsprogramma ontwikkelen het bedrijfsresultaat en de winst zich positief.'' De beurs als geheel lag er over het algemeen goed bij. De belangrijkste graadmeter AEX stond rondom het middaguur 3,1 punten hoger op 674 punten. In heel Europa was de stemming positief. Bijna alle graadmeters stonden op winst behalve in België en Duitsland.

Unilever wist niet de rest van de voedingsmiddelensector mee omhoog te krijgen. De koers van Numico zakte 1,66 euro tot 48,07. Ook Heineken moest terug. De koers daalde 1,20 euro tot 61,80. ,,Pillen en bier zijn toch hele andere producten dan margarine en ijs'', aldus een handelaar. ,,Deze bedrijven zijn ook niet met elkaar te vergelijken. Een onderneming als Unilever kun je wél naast Danone of Procter & Gamble leggen.''

Een grote verliezer was softwarehuis Baan. Gisteren was het de sterkste stijger binnen de AEX-fondsen, maar vanmorgen verdween de winst als sneeuw voor de zon. Baan daalde 35 eurocent tot 2,84, één eurocent onder het overnamebod van het Britse Invensys. Volgens een handelaar spoot de koers van Baan gisteren omhoog omdat een grote belegger pakketjes van 5.000 aandelen tegelijk kocht.

Handelshuis Hagemeyer kwam terecht op 32,07 euro, een winst van 95 eurocent. Hagemeyer maakte voorbeurs bekend dat het een Australische distributeur van elektronische producten koopt.