Tory-adviseur loopt over naar Labour

Ivan Massow, een belangrijke adviseur van de Britse Conservatieven en tevens een persoonlijke vriend van partijleider William Hague, is overgestapt naar Labour. Volgens Massow, een rijke zakenman en openlijk homoseksueel, zijn de Tories onder Hague ,,minder barmhartig, intoleranter en puur gemeen'' geworden.

Massow heeft zich vooral geërgerd aan de recente standpunten van zijn partij over asielzoekers en homoseksualiteit. Hague deed het de afgelopen maanden goed in de opiniepeilingen met een harde opstelling in de debatten over deze onderwerpen. Massow vreest dat de partij onder Hague alleen maar verder naar rechts zal opschuiven. Zijn vertrek zal mogelijk de verdeeldheid binnen de Conservatieve partij tussen de rechter- en de linkervleugel – ondermeer over Europa – opnieuw aanwakkeren.

Massow had in een interview met The Independent vooral kritiek op de leiding van de partij. ,,William Hague is gecapituleerd voor de kleinste gemene deler'', meent Massow. Hij vindt dat Hague te gemakkelijk inspeelt op gevoelens van onzekerheid en angsten bij de Britten aanwakkert.

Het vertrek van Massow is des te pijnlijker voor Hague omdat de partijleider de 32-jarige zakenman, die al sinds zijn veertiende lid is van de Tories, eerder had geadviseerd om zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap van Londen. Ook had Massow een prominente plaats op de kandidatenlijst voor de volgende parlementsverkiezingen.

Massow zei er spijt van te hebben dat hij niet direct na het aantreden van Tony Blair als leider van Labour de overstap had gemaakt. Hij had gewacht omdat hij twijfelde over Blairs economische politiek. Die twijfel is wat hem betreft inmiddels weggenomen.