Thea Moear aangehouden in Panama

Thea Moear (48), de voormalige rechterhand van de geliquideerde drugsbaron Klaas Bruinsma, is maandag in Panama gearresteerd op verdenking van grootschalige handel in xtc-pillen.

Tegelijk met Moear zijn haar 55-jarige Italiaanse partner B. en een Panamese regeringsfunctionaris aangehouden. Daarbij is een nog onbekende hoeveelheid xtc in beslag genomen, die bestemd was voor de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt. In Rotterdam en Ridderkerk zijn vervolgens vier huiszoekingen verricht in een huis van de Italiaan en dat van enkele medeverdachten. Daarbij zijn administratie, een revolver en een pistool met geluiddemper in beslag genomen.

Dit is vanmorgen bevestigd door het openbaar ministerie in Zwolle. Het interregionaal rechercheteam (IRT) Noord & Oost Nederland voerde de aanhoudingsoperatie uit in samenwerking met de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en de Panamese politie. Het IRT doet sinds twee jaar onder de codenaam `Soledo' een grootschalig internationaal onderzoek naar export van xtc vanuit Nederland.

Thea Moear kwam dit voorjaar in de publiciteit toen zij in een biografie over haar van Parool-journalist B. Middelburg verklaarde dat de leiding van de Bruinsma-organisatie waarvan zij deel uitmaakte, verantwoordelijk was voor een aantal onopgeloste liquidaties uit de jaren `80 en `90. Na Kamervragen heeft het openbaar ministerie in Amsterdam aangekondigd te onderzoeken of het mogelijk is deze zaken te heropenen. Nog steeds is dit ,,in onderzoek'', aldus de Amsterdamse persofficier vanmorgen. Van contact met de Panamese autoriteiten zal volgens haar daarom geen sprake zijn. Persofficier G.J. de Haas van het OM in Zwolle zei vanmorgen dat zijn parket vermoedelijk evenmin om uitlevering van Moear zal vragen. ,,Het ligt meer in de lijn dat de Amerikanen om uitlevering vragen, omdat de xtc voor hun land was bedoeld.''

Het IRT kwam op het spoor van Moear via de vermeende leider in Nederland van de drugslijn, de 50-jarige W.L. Hij is vorig najaar in een hotel in Frankfurt aangehouden. W.L. bleek verscheidene afnemers voor xtc-transporten naar de VS te hebben. De pillen zijn verstuurd via koeriersters, per Greyhound-bus, in kinderspelletjes en in postpakketten van onder meer DHL. Moear en haar medewerkers poogden bij W.L. een grote hoeveelheid zogenoemde `Mitsubishi-pillen' aan te kopen. Tijdens de levering van deze partij, aldus het openbaar ministerie, zijn ze aangehouden.