Sony met Docomo in zee

Het Japanse elektronicaconcern Sony en het Japanse mobiele telecombedrijf Docomo bundelen hun krachten. Via Playstation van Sony en de webmobieltjes van Docomo zullen spelletjes, muziek en films worden aangeboden.

Dit zal ook al mogelijk zijn met de huidige mobiele telefoons van Docomo, waarmee intussen bijna 10 miljoen gebruikers in Japan op 15.000 micro-sites van internet kunnen surfen. Beide bedrijven willen hun samenwerking uitbreiden naar de zogeheten derde generatie mobiele telefoons, die al in mei volgend jaar in Japan beschikbaar komt (in Europa pas in 2003).

Bovendien willen beide concerns een kabeltje op de markt brengen waarmee het webmobieltje op Playstation kan worden aangesloten. Gebruikers die via hun mobieltje naar een spelletjessite op internet gaan en daar bepaalde stripfiguren kiezen en naar hun smaak aanpassen, kunnen deze gegevens vanaf hun mobieltje naar hun eigen spelletjesmachine thuis downloaden. Sony heeft inmiddels 77 miljoen Playstations verkocht.

Sony was al eerder van plan zijn Playstation toegangelijk voor internet te maken, maar heeft nu duidelijk gekozen voor mobiel internetten, dat in Japan een weergaloos succes is en het land een grote voorsprong op het Westen heeft gegeven. Docomo voorspelt eind dit jaar 17 miljoen Japanse gebruikers te hebben van de mobiele internettelefoon i-mode.

Analisten verwachtten al geruime tijd dat de Japanse (en Zuid-Koreaanse) consumentenelektronica-industrie zich vroeg of laat zou verbinden met Docomo.