Softwarebedrijf Unit 4 koopt Noorse Agresso

Het Nederlandse softwarebedrijf Unit 4 koopt voor 173 miljoen euro (380 miljoen gulden) in aandelen de Noorse branchegenoot Agresso. Dat hebben de bedrijven vanochtend bekendgemaakt.

Aandeelhouders krijgen voor elk aandeel van Agresso 0,0581 aandeel van Unit 4, ongeveer 6,60 gulden. Het softwarebedrijf uit Sliedrecht betaalt een premie van bijna 25 procent op basis van de gemiddelde aandelenprijs van Agresso in de maand juli. Gisteren stond het aandeel op 22 Noorse kronen (6 gulden). De koers van Agresso bereikte op 21 maart van dit jaar een hoogtepunt met bijna 40 kronen per aandeel, wat gelijk staat aan 11 gulden.

Aandeelhouders van Unit 4 zullen ongeveer 72 procent van de nieuwe combinatie bezitten. Voor de Agresso-aandeelhouders blijft een belang van 28 procent over.

De combinatie is volgens de bedrijven vooral geografisch gezien interessant. Unit 4 richt zich op Nederland en België. Agresso zit in Noorwegen, Zweden, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Beide bedrijven bedenken oplossingen voor problemen die zich voordoen in de internet-handel en maken software waarmee deze handel kan worden beveiligd.

Het nieuwe bedrijf heeft 1.400 werknemers en een gezamenlijke omzet van 200 miljoen euro. Unit 4 behaalde in het eerste halfjaar van 2000 een omzet van 52 miljoen euro, Agresso in dezelfde periode een omzet van 27 miljoen euro. Het Noorse bedrijf produceerde vorig jaar teleurstellende cijfers met een nettoverlies van 11,5 miljoen euro, terwijl er in 1998 nog een winst was behaald van 2,5 miljoen euro. Unit 4 behaalde in 1999 een nettowinst van 8,7 miljoen euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van 1998.

De combinatie heeft zijn hoofdkantoor in Sliedrecht. Unit 4 wordt de enige houdstermaatschappij. De huidige bestuursvoorzitter van Agresso, de Noor Sverre Kjenne, zal worden opgenomen in het bestuur van Unit 4.

De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van beide bedrijven. Vanochtend werd een intentieverklaring ondertekend. De bedrijven gaan nu boekenonderzoek bij elkaar verrichten. De overname zal in november worden afgerond, zo verwachten de bedrijven.