Servië: handlangers van SFOR opgepakt

In Servië zijn acht mannen gearresteerd die volgens de politie in 1998 een aangeklaagde van het Joegoslavië-tribunaal, Stevan Todorovic, in Servië zouden hebben ontvoerd en hem in Bosnië zouden hebben overgedragen aan de vredesmacht SFOR.

Todorovic, die zou zijn ontvoerd in Zlatibor in Servië, werd vanuit Bosnië naar Den Haag gevlogen. Volgens de politie handelden de ontvoerders in opdracht van SFOR en kregen zij een premie van 50.000 mark.

Todorovic, een voormalige Servische politiechef in Bosnië, is door het Joegoslavië-tribunaal aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. Hij wordt ervan beschuldigd tussen 1992 en 1995 als politiechef leiding te hebben gegeven aan etnische zuiveringen in de strategisch gelegen stad Bosanksi Šamac.

Bij zijn arrestatie zei een woordvoerder van SFOR dat Todorovic in Bosnië is opgepakt. Toen hij september 1998 in Den Haag werd voorgeleid, beweerde Todorovic echter dat hij in Servië was ontvoerd. SFOR heeft geen jurisdictie in Servië. Todorovic eist zijn vrijlating. Vrijdag neemt het tribunaal daarover een beslissing.

De acht arrestanten worden in Servië aangeklaagd wegens `terrorisme'. De verdachten zouden een strafblad hebben en werkloos zijn. Ze zouden het huis van Todorovic in Zlatibor hebben leeggeroofd en zijn auto gestolen.

In mei hield de Servische politie acht mannen aan die de Bosnische Serviër Dragan Nikolic aan SFOR zouden hebben uitgeleverd. Volgens SFOR is Nikolic, door SFOR opgepakt in het noorden van Bosnië.