Republikeinse show nog onverstoorbaar

Het vertoon van eenheid en positieve gezindheid bij de Republikeinse Conventie is gisteren in Philadelphia enigszins onder druk gekomen. Terwijl buiten het gebouw een kleine veldslag woedde, hieldt men zich binnen nauwlettend aan het script.

Na drie dagen van vreedzame marsen kozen de enkele duizenden linkse betogers gisteren voor harde actie. Volgens de politie werden 282 betogers aangehouden. Vijf agenten raakten gewond, van wie één ernstig. Betogers beschadigden politie-auto's en gooiden ramen in. Ook werden er stalen kabels over wegen gespannen.

De demonstranten, naar schatting vierduizend, verspreidden zich gisteren in kleine `vliegende brigades' over Philadelphia. Terwijl de ene groep vernielingen aanrichtte, blokkeerden anderen kruispunten of afritten van de snelweg. De politie zette honderden agenten te fiets in, als aanvulling op de trage manschappen te voet. The New York Times schreef gisteren dat de betoger er bijna in slaagden de aandacht van de conventie weg te stelen. De politie wist evenwel met zijden handschoenen te voorkomen dat de zaak uit de hand liep. Traangas werd niet ingezet.

De Republikeinse kandidaat George W. Bush voelde zich gisteren gedwongen te reageren op de voortdurende kritiek van president Clinton. Terwijl Gore vakantie viert, is Clinton op oorlogspad. Er gaat geen dag voorbij zonder kritiek op Bush, zijn keuze voor het vice-presidentschap Dick Cheney, de Republikeinen en hun programma. Clinton hoopt wellicht de Republikeinen te provoceren, want een deel van hun charme-offensief bestaat eruit harde kritiek op Clinton en Gore te vermijden.

Clinton hekelde deze week Dick Cheney om zijn stemgedrag in het Congres, met name zijn stem tegen de vrijlating van `communist' Nelson Mandela in 1986. Zijn Democratische partij komt elke dag met een nieuw spotje om aan te tonen dat Bush een reactionaire wolf in schaapskleren is. Het meest pijnlijk voor George W. Bush was Clintons typering van zijn campagneboodschap. ,,Hoe slecht kan ik zijn? Ik ben gouverneur van Texas. Mijn pappie was president. Ik ben eigenaar van een honkbalteam. Ze vinden me aardig.''

In zijn campagnevliegtuig antwoordde George W. Bush gisteren dat hij verbaasd was dat een president zich gedraagt als tv-commentator. ,,Deze natie is moe en ziek van de politiek van persoonlijke vernietiging.'' Ex-president George Bush, de vader van George W., waarschuwde Clinton de aanvallen te staken. ,,Als hij zo doorgaat, vertel ik de natie wat ik denk van Clinton als mens en als persoon.''

De Conventie stond gisteren in het teken van defensie en buitenlandse politiek. De Republikeinen brachten generaal Norman Schwarzkopf in stelling, en twee oorlogshelden, voormalig senator Bod Dole en senator John McCain. Schwarzkopf stelde dat het leger onder Clinton in verval was geraakt. McCain, die een bittere strijd om de Republikeinse nominatie voerde met Bush, typereerde hem nu als ,,een vriend'', op wie hij ,,trots was''. McCains bekering van rebel tot loyalist leidde tot groot enthousiasme. Hij heeft veel invloed op gematigde kiezers.

Net als maandag, toen generaal Colin Powell een bonte stoet zwarte en latino-sprekers aanvoerde, werd gisteren geen wanklank gehoord. De Texaanse delegatie verliet niet demonstratief de zaal toen de homoseksuele afgevaardigde Jim Kolbe sprak, zoals gevreesd werd.