Relletje Duitse telecomveiling

De Duitse veiling van telecomfrequenties beleefde gisteren haar eerste relletje. Gerhard Schmid, oprichter en topman van Mobilcom, is door de toezichthouder op de vingers getikt wegens zijn uitspraken in de Franse krant La Tribune.

Schmid zoekt in een interview met de krant – zo lijkt het – openlijk toenadering tot Debitel, een concurrent tijdens de veiling. De veilingregels verbieden het partijen om samen te spannen of elkaars biedgedrag te beïnvloeden. ,,We zijn niet blij met opmerkingen die verdenkingen in die richting oproepen'', aldus toezichthouder Klaus Dieter Scheurle. Schmid zegt in het gewraakte interview: ,,We verheugen ons erop dat Debitel na de veiling, op voorwaarde dat het geen licentie heeft verworven, actief wordt voor ons. [...] Wij zullen het netwerk voor mobiele telefonie hebben. En zo'n netwerk heeft klanten nodig. Wij zullen gaarne bereid zijn onze UMTS-diensten aan de klanten van Debitel aan te bieden.''

Bij de toezichthouder kwam een klacht binnen (van een van de andere bieders) dat de uitspraken van Schmid een regelrechte uitnodiging zijn voor Debitel om zich terug te trekken uit de veiling. De toezichthouder besloot Mobilcom na een kort onderzoek een waarschuwing te geven. Schmid zegt dat zijn woorden zijn verdraaid.

Mobilcom, dat zich tijdens de Duitse veiling gesteund weet door France Telecom, en Debitel, dat samen met Swisscom biedt, hebben in het verleden een alliantie gehad, maar die liep stuk omdat Debitel te veel zeggenschap wilde, zo zegt Schmid in hetzelfde interview.

De Nederlandse telecomveiling, die vorige week eindigde, verliep ook niet zonder problemen. Na afloop van de veiling bleek een van de bieders, Telfort, een concurrent schriftelijk te hebben bedreigd. De Nederlandse autoriteiten wezen een klacht over de `dreigbrief' af, omdat het een eenzijdige actie betrof en dat is niet verboden. Het conflict wordt vermoedelijk verder in de rechtszaal beslecht.

DOSSIER TELECOM www.nrc.nl