Reisindustrie minder Nederlands

Slechts de helft van de twintig grootste reisorganisaties in Nederland is nog in Nederlandse bezit. Dat blijkt uit een onderzoek van DIT Reismanagement. De twee grootste bedrijven, Travel Unie en Condor & Neckermann, zijn Duits. De vier grootste ondernemingen zijn samen inmiddels goed voor 63,2 procent van de omzet van buitenlandse reizen. In 1998 lag het aandeel net onder de 60 procent. Autonoom groeien de bedrijven bijna allemaal, maar de grote klappen maakt de reisbranche door overnames. Zo steeg de omzet van de Dutch Leisure Group, onderdeel van het Britse Airtours, in een jaar tijd met 158 procent tot 304 miljoen gulden. Het concern nam in korte tijd Sunair, Unitravel, Marysol en Travel Trend over. In de top-50 van de Nederlandse reisindustrie staat de Dutch Leisure Group op de elfde plaats.