Rechter: Schiphol mag Bulderbos niet onteigenen

Schiphol mag op dit moment niet overgaan tot de onteigening van het zogenoemde Bulderbos voor de aanleg van een nieuwe start- en landingsbaan op de luchthaven. Dit heeft de rechtbank in Haarlem gisteren bepaald in een zaak die Schiphol had aangespannen.

De rechter besliste dat de onteigening van een stuk land op de route van de startbaan, dat in bezit is van aanhangers van Milieudefensie, niet aan de orde is zolang de milieuvergunning voor Schiphol niet vaststaat. De Raad van State moet nog oordelen over de bezwaren die Milieudefensie heeft ingebracht tegen de milieuvergunning, die het kabinet voor de luchthaven heeft opgesteld. Naar verwachting zal de Raad van State hierover deze maand een uitspraak doen.

Schiphol, dat al ruim 100.000 gulden spendeerde aan de dagvaarding van alle 357 eigenaren van het Bulderbos, reageerde teleurgesteld. De luchthaven was ervan uitgegaan dat een speciale onteigeningswet, die de Tweede Kamer had aangenomen om de aanleg te bespoedigen, voldoende basis vormde voor een snelle afwikkeling van de zaak. Een woordvoerder van Schiphol verklaarde dat de onteigening van het Bulderbos hierdoor met zo'n zes tot acht maanden zou kunnen worden vertraagd. Dit hoeft volgens hem echter niet te betekenen dat het project van de vijfde baan als geheel ook vertraging zou oplopen. Het Bulderbos vormt slechts een klein deel van het totale oppervlak. Op het overige terrein kunnen de voorbereidingen voor de nieuwe baan doorgaan. Het streven van Schiphol blijft de vijfde baan in 2003 in gebruik te nemen.

De gedaagden reageerden verheugd op de rechterlijke uitspraak. ,,Milieudefensie is blij dat de rechter de belangen van de omwonenden en het milieu zwaar heeft laten wegen'', stelde de milieuorganisatie in een schriftelijke verklaring. Een zegsman herinnerde er vanmorgen aan dat de Raad van State al eerder een ontwerp voor de milieuvergunning voor Schiphol naar de prullenmand had verwezen.