Rechtbank spreekt echtgenoot met hiv vrij

De rechtbank in Maastricht heeft André B. (34) uit Aken gisteren vrijgesproken van poging tot doodslag of zware mishandeling.

Zijn ex-vrouw, Lia van de D., had hem daarvan beschuldigd nadat tijdens hun huwelijk bleek dat hij was besmet met hiv, zonder dat hij haar dit had verteld.

De officier van justitie had drie jaar gevangenisstraf geëist tegen de man.

Hoewel zij met André tussen 1992 en 1994 onbeschermde seks had, raakte Lia niet besmet. Vandaar dat de aanklacht poging tot doodslag was of, gezien de werking van de huidige aidsremmers, zware mishandeling.

De rechter achtte echter onvoldoende bewezen dat André wist dat hij was besmet. De zaak was vorig jaar al aangehouden, omdat volgens de rechter onvoldoende was onderzocht of André van zijn besmetting wist. Nieuw onderzoek leidde volgens de rechter nog niet tot overtuigend bewijs.

Op de patiëntenkaart van André stond sinds mei 1987 in rood met zwarte letters dat hij drager was van hiv. Zijn toenmalige huisarts achtte het ,,zeer onwaarschijnlijk, zelfs onmogelijk'' dat André niet zelf van de besmetting op de hoogte was.

Maar André verklaarde tegenover de politie dat hem weliswaar was verteld dat hij was besmet, maar dat hij het niet geloofde. Hij schreef de uitslag toe aan problemen met zijn nieren.

Bovendien had hij zich in 1988 in Aken opnieuw laten testen en luidde de uitslag volgens hem toen `Keine Annahme für Aidserkrankung'. Dit had hem gesterkt in zijn geloof dat hij niet was besmet.