Politieke staking legt Zimbabwe plat

De vakorganisaties in Zimbabwe hebben vanmorgen het land lamgelegd met een eendaagse politieke staking tegen het bewind van president Robert Mugabe. Winkels en fabrieken in de hoofdstad Harare waren vanmorgen gesloten, straten waren verlaten, de politie patrouilleerde door een zondagsstille stad.

De bonden die worden gesteund door de oppositiepartij MDC, eisen een eind aan het politieke geweld en de bezettingen van boerderijen van blanke boeren. Politieke onrust houdt Zimbabwe sinds februari in de greep.

De overkoepelende vakcentrale ZCTU, die de actie heeft georganiseerd, liet gisteren weten af te zien van een werkonderbreking van drie dagen en de staking te beperken tot een dag, als gebaar van goede wil. ,,We willen de regering tijd geven om te reageren'', zei de secretaris-generaal van de centrale, Nicholas Mudzengerere. ,,Maar als een antwoord uitblijft, gaan we alsnog voor langere tijd in staking.''

De regering heeft de staking afgedaan als ,,economische sabotage'', maar wilde niet zover gaan haar te verbieden. De actie kost de nationale economie, die zich toch al in een diepe crisis bevindt, enige miljoenen Zimbabweaanse dollars per dag. Ambtenaren die meedoen, moeten rekening houden met ontslag, De politie heeft gewaarschuwd dat ze ,,verstorend gedrag'' onder geen beding zal tolereren.

Morgan Tsvangirai, de leider van de MDC (Beweging voor Democratische Verandering), heeft de Zimbabweanen opgeroepen de staking te steunen. Tsvangirai beticht Mugabe van wraakacties, gericht tegen mensen die bij de verkiezingen in juni tegen de regerende Zanu-PF stemden. De MDC, die voor het eerst aan verkiezingen deelnam, won 57 van de 120 direct te verkiezen parlementszetels. Onafhankelijke waarnemers bij de verkiezingen constateerden dat Mugabe's partij dankzij grove intimidatie op het platteland een kleine meerderheid wist te behouden. Zimbabwe heeft voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van 1980 een serieuze en grote oppositiepartij in het parlement.

Het ministerie van Financiën kondigde gisteren een forse devaluatie van de Zimbabweaanse dollar aan. Voortaan gaan er vijftig Zimbabweaanse dollar in een Amerikaanse dollar. Dat was achtendertig. De maatregel moet helpen om de economische crisis het hoofd te bieden.

De regering bevestigde gisteren dat ze aanzienlijk meer land dat in het bezit is van blanke boeren wil onteigenen dan ze aanvankelijk aangekondigd had. In totaal 3.000 blanke boeren zouden hun grond verliezen zonder schadeloos te worden gesteld. De regering kondigde aan dat nog dit najaar met de herverdeling van het land zal worden begonnen, waarvan tenminste een half miljoen landloze zwarte boeren zou moeten profiteren. Het leger zal toezien op een geweldloze uitvoering van die operatie, zo maakte de regering bekend.