Oersaai oefenvoetbal

Fox en Ajax. Beiden zijn een beetje een zorgenkindje. De televisiezender weet niet goed wat hij wil en de Amsterdamse voetbalclub weet niet meer zo goed wat het allemaal nog kan. Deze week zullen de twee gezamenlijk oefenen. Vanaf morgenavond brengt Fox vanuit de Arena rechtstreeks het Amsterdam-tournament op de televisie.

Een prachtige deal, zo zou je op het eerste gezicht denken. Ajax, Lazio Roma, Barcelona en Arsenal zijn toch clubs met een roemrucht verleden en heden. Bergkamp, de broertjes De Boer, Reiziger, Crespo, Zenden, Overmars, Mihailovic, Veron en Winter zijn wat van de namen die zich op de matige grasmat in Amsterdam zullen bewegen. Wat wil een kijker nog meer, moet Fox gedacht hebben?

Het probleem is dat er in Amsterdam niets op het spel staat en vrijwel niets is saaier dan oefenvoetbal. Leuk voor de trainers die hun nieuwe spelers aan het werk kunnen zien. Aardig voor de spelers omdat ze nu eens niet tegen de amateurs van Enter, Wezep of Alphen aan den Rijn hoeven te ballen. Prettig voor de penningmeester van Ajax omdat er toch weer duizenden mensen zullen zijn die de verlokking na een aantal voetballoze weken niet kunnen weerstaan. Maar wie strijd, spanning of emotie wil, hoeft niet voor de televisie te gaan zitten.

Wie daarbij in ogenschouw neemt dat het huidige Ajax geen partij is voor de Spanjaarden, Engelsen en Italianen weet dat het toernooi wel eens een pijnlijke aangelegenheid kan worden voor de Amsterdammers.

Barcelona kocht spelers als Overmars, Petit, Gérard en Dutruel. Arsenal kocht Europees kampioen Pires en Lazio gaf honderden miljoenen uit voor onder anderen Crespo en Claudio Lopez. Het bescheiden Nederlandse Ajax kwam op de transfermarkt niet verder dan Galasek van Willem II en de Noor Bergd⊘lmo van Rosenborg. Ajax is in Europa een `kleintje' aan het worden.

Fox, het kleintje van de Nederlandse televisie, wist de rechten voor het toernooi te bemachtigen. De zender die vorig jaar ook wekelijks wedstrijden uit de eerste divisie rechtstreeks uitzond. Voor wie was een raadsel. Wie zat er immers te wachten op Emmen-Telstar? Fox deed een beetje aan `oefentelevisie'. Oersaai dus. Deze week oefent Fox samen met Ajax. Ze hebben elkaar hard nodig, maar of het iets positiefs oplevert is nog maar vraag.

Amsterdam Tournament, Fox8, 22.30-23.00u.

    • Koen Greven