Kwart van wereld leeft van minder dan 1 dollar per dag

Een kwart van de wereldbevolking leeft van minder dan één dollar per dag. Dat blijkt uit een studie van de Wereldbank die gisteren is gepubliceerd. Volgens het rapport hebben 1,2 miljard mensen per dag een koopkracht gelijk aan de prijs van een hamburger of een blikje frisdrank.

De armoede als percentage van het aantal gezinnen van af van 28,3 procent in 1987 tot 24 procent in 1998, maar het tempo van die daling neemt de laatste jaren eveneens af. In het gebied ten zuiden van de Sahara in Afrika steeg het aantal arme mensen met meer dan 80 miljoen tussen 1987 en 1998. De consumptie daalde in dit gebied met 1,2 procent per jaar. Wereldwijd steeg de consumptie in landen met een laag tot gemiddeld inkomen met 2,6 procent per jaar.

Ook constateren de auteurs Shaohua Chen en Martin Ravallion dat de voordelen van de groei van de wereldeconomie nog ongelijker over werelddelen en landen verdeeld worden dan tien jaar geleden. In zuidelijk Afrika bleef de mate van armoede ongeveer gelijk op ruim 46 procent van het aantal gezinnen dat moet leven van minder dan 1 dollar per persoon per dag. ,,Terwijl zuidelijk Afrika zeker niet het enige gebied is waar de ongelijkheid [in kansen en ontwikkeling] leidt tot een diepere koof tussen arm en rijk, de diepte van de armoede daar verplicht wel tot een ernstige waarschuwing voor de toekomst'', aldus Martin Ravallion. ,,Afrika zal waarschijnlijk een hoger groeitempo nodig hebben om hetzelfde tempo in vermindering van de armoede te bereiken als Azië.''

Ook andere regio's lijden onder een toenemende armoede, met Oost-Europa en Centraal-Azië waar het percentage van de bevolking dat van 1 dollar moet leven toenam als gevolg van de ineenstorting van het communisme.

In Zuid-Azië, na Afrika het armste gebied, steeg het aantal armen van 474 miljoen tot 522 miljoen, hoewel het percentage van gezinnen die in armoede leven daalde van 45 tot 40 procent.