Kristalontvanger

Naar aanleiding van het artikel `Met een kristalletje de wereld rond' van Hans Dulfer (NRC Handelsblad, 24 juli) het volgende.

Hoewel ik bepaald geen techneut ben, kan ik nog uit mijn hoofd beschrijven hoe je met de meest eenvoudige middelen een kristalontvanger kunt bouwen: neem een potlood (vanwege de grafietkern), wikkel daar koperdraad omheen (ik wond daarvoor vroeger een fietsdynamo af), verbind aan het ene eind een kristaldiode (een paar dubbeltjes bij de eerste de beste onderdelenzaak) en zet dan tussen de andere zijde van de diode en de andere zijde van de zelfgewikkelde spoel een kristalmicrofoon / oortelefoon.

Omdat het aantal windingen de opgevangen golflengte bepaalt kun je in plaats van een vaste verbinding tussen diode en spoel een glijcontact maken, door het ene eind van de diode over de spoel te laten glijden. (Wel zorgen, dat de koperdraad op de spoel daar waar het glijcontact gaat ongeïsoleerd is). Klaar.

    • Adosh van der Heijden