Joegoslavische zaakgelastigde op het matje

. De Joegoslavische zaakgelastigde in Den Haag is vandaag ontboden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in verband met de vier Nederlanders die twee weken geleden in Joegoslavië zijn gearresteerd.

Het ministerie wil zo snel mogelijk toegang tot de vier die volgens Joegoslavië een poging hebben ondernomen om president Miloševic te ontvoeren of te vermoorden.

Tot dusver heeft Nederland geen medewerking van Belgrado gekregen. ,,We willen zo snel mogelijk de mannen spreken en kijken hoe het met ze gaat. En we willen weten waar ze van beschuldigd worden', aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken vanochtend. Gisteren heeft de Nederlandse zaakgelastigde H. Klijn in Belgrado om opheldering gevraagd en te horen gekregen dat Joegoslavië ,,spoedig met een reactie' zou komen. Formeel is Nederland nog steeds niet van de arrestaties op de hoogte gebracht. Klijn heeft tegen die gang van zaken, een schending van de Weense Conventie, protest aangetekend.

De vier mannen zijn de 27-jarige Sander Zeitsen, de 31-jarige Bas van Schaik, de 28-jarige Jeroen van Iersel en de 31-jarige Ger de Rie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt voortdurend in contact met familieleden en vrienden van het viertal te staan. ,,Maar er is nog veel onduidelijk. Sommigen hebben het over vakantie, anderen over wild kamperen. Daarom willen we de mannen zo snel mogelijk zelf onder vier ogen spreken', aldus Buitenlandse Zaken. Naar verluidt zijn de vier in een eigen auto via Kroatië naar Montenegro gereden, waarvoor geen visum nodig zou zijn. Vandaaruit lijken ze de Servische grens te zijn overgestoken. Buitenlandse Zaken kan dit reisschema niet bevestigen.

Tijdens een persconferentie in Belgrado zei de Joegoslavische minister van informatie Goran Matic eergisteren dat de vier Nederlanders twee weken geleden zijn gearresteerd in Mehov Krs, nabij de Servisch-Montenegrijnse grens. Volgens Matic zou het gaan om goedgetrainde commando's. Op een videoband is te zien hoe een van de Nederlanders vertelt dat ze Miloševic wilden ontvoeren, en als dat niet lukte, hem zouden doden om vervolgens ,,zijn hoofd in een doos naar huis' te sturen.

Familie of vrienden van De Rie hebben op een website een noodkreet om hulp gedaan voor ,,Ger die onschuldig vastzit in Joegoslavië'. Op de site wordt gevraagd om tips en om druk op de overheid ,,zodat zij het probleem zeer serieus gaat nemen'. Ook vragen de samenstellers ,,Joegoslavië absoluut als vakantiebestemming te mijden zodat Joegoslavië hier financieel nadeel van ondervindt'.