Joegoslavië was goed bevallen als vakantieland

Buren van de in Joegoslavië vast zittende Ger de Rie zijn verbaasd over de berichtgeving: Ger is slechts een eenvoudige autogek.

. ,,Het is een heel betrouwbare jongen die altijd zijn afspraken nakomt. We begonnen al ongerust te worden toen hij maandag niet op tijd terug was voor z'n werk.' Marina Cristofoli, al zeven jaar de buurvrouw van Ger de Rie, had erop gerekend dat hij zondagavond wel weer thuis zou zijn.

Tot haar verbijstering zag Cristofoli Ger terug op televisie. ,,Zo zag hij er bepaald niet uit toen hij vertrok. Kaal waren ze al wel, ik heb Ger zelf nog kaalgeschoren. Dat doe ik elke zomer voor hem, net als voor mijn man. Ger ging wild kamperen, en dan heb je niet altijd water om je te wassen.'

Haar man Gino en Ger zijn hele goede vrienden, vertelt ze. ,,We hebben ook dezelfde hobby: Amerikaanse auto's. We gaan altijd samen naar rally's en autodagen toe. Ger bracht al zijn dagen door met auto's. Overdag werkte hij bij Jaap Havik, die mercedessen restaureert. Als hij 's avonds op de motor thuiskwam van z'n werk mocht mijn zoontje altijd een rondje rijden voorop de motor. Mocht-ie zélf gas geven. Daarna gaf Ger 'm een speculaasje, en ging hij nog even uitrusten op de bank voordat hij naar zijn eigen loods vertrok om aan zijn eigen Amerikanen te sleutelen.'

Antoinette Havik, die samen met haar man Jaap het bedrijf Jaap Havik Mercedesrestauratie runt, beaamt: ,,Hij is gek van auto's en motoren. Hij komt hier vaak, niet alleen voor zijn werk.' Volgens Cristofoli ging Ger twee weken op vakantie, in hetzelfde gebied waar hij vorig jaar ook al in het wild gekampeerd had met zijn vriend Bas van Schaik. ,,Toe n ik vroeg waarom hij uitgerekend daarnaartoe ging, zei hij, daar kan ik tenminste naar de sterren kijken zoals ik zelf wil.' Havik: ,,Vorig jaar is hij ook een week op vakantie geweest naar Joegoslavië. Hij zei dat het een hele fijne vakantie was.'

Cristofoli verklaart de andere twee mannen niet te kennen. Zij hoorde pas op de avond dat het stel zou vertrekken dat Jeroen van Iersel en Sander Zeitsen mee zouden gaan. Die avond bezocht de familie Cristofoli nog met Ger en Bas de rally van Amerikaanse auto's in IJmuiden, waar ze elke maand naartoe gaan.

,,Later die avond heeft Ger zijn pontiac geparkeerd bij zijn ouders en is op de motor vertrokken naar Amsterdam. Daar zouden ze de motor opslaan in een container, en met een auto richting Joegoslavië vertrekken.' Jeroen van Iersel zag ze die avond voor het eerst. Sander Zeitsen, met wie Van Iersel samenwoont, heeft ze nooit ontmoet. Volgens Cristofoli kennen de vier elkaar uit het autowereldje. Op de vraag of Ger ook nog andere hobby's had, antwoordt ze : ,,Ja, hij had ook nog twee motoren en twee brommers. En hij schoot wel eens met de windbuks. Het was niet zo'n sportief type.'

Cristofoli is verontwaardigd over de berichten dat Ger lid zou zijn geweest van CP '86. ,,Politiek interesseerde hem niet. Hij had niet eens een krant of televisie.' De Rie had weliswaar altijd legerkleding aan, net als Van Schaik, maar dat is volgens haar gewoon praktisch als je met auto's werkt.

Een andere buurvrouw, Rixt Mook, vond De Rie ,,erg geïsoleerd. Het was echt een loner in het dorp. Hij kwam, hij ging en je zag hem nooit. Wel was hij erg hulpvaardig, beslist geen agressief type. Maar ik denk wel dat hij beïnvloedbaar was. Wat er ook aan de hand is hier, het is zeker niet zijn eigen idee. Zo slim was hij zelf echt niet.' Beide vrouwen vinden het televisieverhaal volstrekt ongeloofwaardig. Cristofoli: ,,Het hele dorp vindt het krankzinnig. Het is wel duidelijk dat de jongens bewerkt zijn door de Serviërs om dit verhaal te vertellen.' Mook: ,, Psychisch kan Ger dit niet aan, dat is zeker. Ik vind het heel erg sneu voor hem. Laten we hopen dat hij niet gemarteld wordt en heelhuids terugkeert, want dit is een heel griezelig politiek spelletje.'

    • Corine Vloet