Internationaal

LONDEN

Op de beurs van Londen deden de aandelen in farmabedrijven en bankaandelen het goed en compenseerden het forse verlies van verzekeraar CGNU. De FTSE-index stond rondom het middaguur 39 punten hoger op 6418 punten. Royal Bank of Scotland, die het gisteren na de presentatie van de halfjaarcijfers al goed deed, steeg vanmorgen nog eens bijna zes procent. Royal Bank hielp daarmee de hele banksector op de beurs omhoog, met uitzondering van Standard Chartered's. Deze bank verloor 8 procent na aankondiging van een kostbare reorganisatie. In de financiële sector deed ook verzekeraar CGNU het slecht met een koersval van 8,5 procent. Beleggers straften de verzekeraar voor de lage halfjaarcijfers, die het gevolg zijn van de Franse stormschade in 1999.

FRANKFURT

De beurs in Frankfurt raakte na een goed begin in de greep van de nervositeit bij beleggers over de rente. De DAX-index begon de handelsdag behoorlijk hoger, maar stond rondom het middaguur 26 punten lager op 7119 punten. Deze week zijn er vergaderingen van de centrale banken in Europa en in het Verenigd Koninkrijk, terwijl in de Verenigde Staten vrijdag nieuwe economische statistieken worden vrijgegeven. Bij deze gelegenheden kan er informatie komen met aanwijzingen over een eventuele renteverhoging, die de aandelenkoersen kan drukken. Onder de stijgers was Commerzbank. Er circuleerden op de beurs geruchten, dat grootaandeelhouder CoBRa na het fusiedebacle met Dresdner een deel van zijn belang aan het Britse HSBC zou willen verkopen.

PARIJS

De beurs van Parijs ging vanmorgen wat omhoog, maar maakte wel een wat stuurloze indruk. In afwachting van de bijeenkomsten van de centrale banken en van de Amerikaanse cijfers kochten beleggers vooral defensieve aandelen. De CAC-40-index stond rondom het middaguur 7 punten hoger op 6539 punten.

TOKIO

De Japanse effectenbeurs is vandaag met winst gesloten. De Nikkei-index steeg, ondanks de wisselvallige prestaties op Wall Street, 106,52 punten (0,66 procent) tot 16.206,19.

NEW YORK

De oude en nieuwe economie hebben gisteren stuivertje gewisseld. Boekten de IT-fondsen de dag ervoor nog een forse winst, nu moesten ze gemiddeld in koers terug. De Nasdaq-index, waar internet, technologie- en telecomfondsen de dienst uitmaken, verloor 2,2 procent. Daarentegen waren fondsen als Procter & Gamble en Coca-Cola op dreef, waardoor de Dow-Jonesindex een winst boekte van 85 punten (0,8 procent) op 10.607.