Hagemeyer doet weer overname

Hagemeyer heeft voor 480 miljoen gulden een distributeur van elektrotechnische artikelen overgenomen in Australië. Het gaat om The Electrical Group van het Australische conglomeraat Pacific Dunlop.

Met deze transactie komt het totaal dat Hagemeyer dit jaar aan overnames gaat besteden op ongeveer 2 miljard gulden, na eerdere aankopen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Daartegenover staan verkopen van verschillende onderdelen voor ongeveer 1,2 miljard gulden.

Hagemeyer, vroeger een breed handelshuis, heeft het afgelopen jaar een strategische koerswijziging doorgevoerd. Het concern uit Naarden heeft veel consumentenproducten afgestoten en wil vooral een schakel zijn tussen leveranciers en bedrijven. De belangrijkste sector is elektrotechnische artikelen, aangevuld met veiligheid (kleding, helmen) en onderhoud.

De overname in Australië is de eerste stap van Hagemeyer in elektrotechnische artikelen in Azië, waar het wel al actief was met it-producten. ,,De distributie wordt steeds meer een wereldwijde activiteit'', zegt J. Riddell, financieel bestuurder van Hagemeyer. ,,Omdat onze klanten ook wereldwijd opereren en wij hun volgen. We hebben bijvoorbeeld net een vestiging in China geopend omdat een belangrijke klant, het Zweedse Ericsson, daarom vroeg.''

De omzet van het nu verworven The Electrical Group bedraagt 1,1 miljard gulden, het aantal werknemers is 1.800. Driekwart van de omzet komt van `ouderwetse' kleine afnemers als installateurs, maar een kwart van de omzet is al afkomstig van het snelgroeiende `industrieconcept'. Daarbij besteden grote bedrijven hun hele bevoorrading van kabels en lampen uit aan Hagemeyer. ,,Dit is een basis voor verdere uitbreiding in Azië'', zegt Riddell. ,,Bijvoorbeeld in India.''

Eerder dit jaar kocht Hagemeyer voor 300 miljoen gulden een distributeur in Groot-Brittannië en werd de overname van het Amerikaanse CamBar aangekondigd. CamBar heeft een omzet van bijna 2 miljard gulden. Het bedrijf zocht zelf steun bij Hagemeyer omdat zijn Amerikaanse klanten ook service in Europa willen, waar Hagemeyer marktleider is. CamBar is eigendom van de werknemers, die eind van de zomer de overname nog moeten bekrachtigen. ,,We betalen minder dan 50 procent van de omzet als overnamesom.''

Beleggers reageerden enthousiast. De koers van Hagemeyer steeg vanochtend met 3 procent tot 32 euro. Op de beurs zorgde het bijna-faillissement van dochterconcern Ceteco, angst voor de gevolgen van de Azië-crisis, het afscheid van topman Andrew Land en de daaropvolgende koerswijziging lange tijd voor een verkoopgolf onder beleggers.

De koers daalde in maart dit jaar tot een dieptepunt van 15,75 euro. Maar het succesvol afronden van de verkopen en overnames heeft het vertrouwen bij beleggers enigszins hersteld, hoewel de koers nog steeds ver verwijderd is van de recordniveaus boven de 40 euro uit 1998.