Golf van terreur spoelt over Kashmir

De Indiase deelstaat `Jammu en Kashmir' is opgeschrikt door een reeks gewapende aanvallen op dorpen en steden, waarbij afgelopen nacht en vanochtend meer dan negentig burgers, meest hindoes, zijn gedood.

De slachtpartijen zijn vermoedelijk het werk van islamitische, door Pakistan gesteunde strijdgroepen die Kashmir willen afscheiden van India, zo heeft de Indiase premier Atal Behari Vajpayee vanochtend in het parlement gezegd. Vandaag kwamen steeds nieuwe berichten binnen over bloedbaden in Kashmir, de enige deelstaat van India waarvan de bevolking in meerderheid islamitisch is en waarvan het bezit wordt betwist door Pakistan.

In totaal zijn acht verschillende aanvallen gemeld, waarvan de eerste gisteravond plaatshad in Pahalgam. Gewapende mannen openden het vuur op hindoestaanse pelgrims en hun islamitische begeleiders, die op weg waren naar de voor hindoes heilige grot Amarnath. Ten minste 32 mensen zouden zijn gedood en meer dan veertig gewond. In het plaatsje Achchabal drongen aanvallers afgelopen nacht huizen binnen en doodden negentien migrantenarbeiders uit Bihar. In Kalaroos werden vijf leden uit een gezin van een politiefunctionaris doodgeschoten. Meldingen over slachtpartijen komen onder andere ook uit Pogal en Mir Bazar.

Het oplaaiende geweld in Kashmir, waarover India en Pakistan al twee keer oorlog hebben gevoerd, komt een week nadat een van de belangrijkste islamitische milities die strijden voor onafhankelijkheid of aansluiting bij Pakistan, de Hizbul Mujahideen, een staakt-het-vuren aankondigde. Het aanbod om vredesonderhandelingen te beginnen met de regering in New Delhi riep onmiddellijk felle, afwijzende reacties op van de andere separatistische strijdgroepen in Kashmir. De Indiase premier Vajpayee zei vanochtend dat de nieuwe geweldsgolf is bedoeld om het ontluikende vredesproces in de kiem te smoren. ,,Het is duidelijk dat groepen die onder bescherming staan van Pakistan of militante groepen die handelen in opdracht van Pakistan, hebben besloten om een eind te maken aan vrede en om onschuldige mensen aan te vallen en te doden'', aldus de premier. Hij zei ook dat India niet zal buigen voor terrorisme en dat zijn regering tegelijkertijd ,,het pad van vrede dat we in Jammu en Kashmir volgen, niet zal verlaten''.

Pakistan heeft gezegd niet verantwoordelijk te zijn voor de bloedbaden, en de dood van zoveel burgers te betreuren. Volgens een in Islamabad uitgegeven verklaring moet niet worden uitgesloten dat de aanvallen zijn uitgevoerd door `afvallige elementen' van het Indiase leger.

Ook enkele getuigen van de aanval in Pahalgam zeiden dat mannen in politie-uniformen het vuur openden op de pelgrims. Vooral dat bloedbad zal grote beroering wekken onder de hindoebevolking in India.