Gijzeling 165 Shell-werkers in Nigeria

Gewapende militanten in het zuidoosten van Nigeria gijzelen sinds maandagavond 165 werknemers van de Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell. Een woordvoerder van het concern heeft dat vanmorgen bevestigd.

De meeste gijzelaars zijn Nigerianen. Over de nationaliteit van veertien buitenlandse werknemers geeft Shell geen informatie.

Volgens de bedrijfswoordvoerder bezetten ruim dertig gewapende mannen maandagavond twee booreilanden in het moerasland van Malad Bay, honderd kilometer ten noorden van de oliestad Port Harcourt. De bezetters zijn afkomstig uit dorpen in de omgeving. Ze eisen werk voor dertig mensen. Ook willen ze `compensatie' voor de olie die Shell onttrekt aan hun grond, maar wat dat inhoudt is onduidelijk.

Shell is in overleg met de bezetters over de vrijlating van de gijzelaars. Maar die besprekingen hebben tot nu toe niets opgeleverd. Over de toestand van de gijzelaars is niets bekend. Het concern maakt zich over hun lot grote zorgen, vooral omdat hun voedselvoorraad vrijwel is uitgeput.

De oliemaatschappij heeft de gouverneur van de staat Bayelsa waar de gijzeling plaats vindt, gevraagd om te bemiddelen zodat het incident zonder geweld kan worden opgelost. Eenzelfde beroep heeft het bedrijf gedaan op lokale leiders. Volgens Shell wordt de olieproductie door de bezetting niet beïnvloed omdat de installaties alleen maar worden gebruikt voor boringen, niet voor oliewinning.

Van de internationale oliemaatschappijen die in Nigeria opereren, is Shell veruit de grootste. De onderneming zorgt voor bijna de helft van de nationale olieproductie van twee miljoen vaten per dag. Olie is de kurk waarop de Nigeriaanse economie drijft. Ze vertegenwoordigt negentig procent van de Nigeriaanse uitvoer.

Gijzelingen en sabotageacties tegen de internationale olieconcerns zijn schering en inslag in de olierijke Niger-delta. In maart werden 32 werknemers van Shell vijf dagen gegijzeld. Die gijzeling eindigde zonder geweld. In juni werden 24 werknemers van het Amerikaanse Chevron gegijzeld. En in mei bezetten militante jongeren een oliestation van het Franse Elf Aquitane.

Lokale gemeenschappen in de Niger-delta klagen al jaren dat ze worden uitgebuit door de nationale regering en de oliemaatschappijen. Ze delen nauwelijks mee in de opbrengst van de oliewinning. Wel worden ze met de schadelijke bijeffecten, zoals milieuvervuiling, geconfronteerd. (Reuters, AP, AFP)

DOSSIER SHELLwww.nrc.nl