Eredichter in VS

Stanley Kunitz (95) wordt de tiende `poet laureate' in de Verenigde Staten, als opvolger van Robert Pinsky. Dat heeft de Library of Congress maandag bekendgemaakt. Kunitz, geboren in Massachusetts en afgestudeerd aan Harvard, heeft sinds zijn debuut in 1930 nog negen dichtbundels gepubliceerd. Hij heeft gedoceerd aan verschillende universiteiten en hedendaagse Russische poëzie vertaald. Als poet laureate, een functie die ook in Engeland bestaat en min of meer het equivalent van de recent in Nederland geïntroduceerde Dichter des Vaderlands, krijgt Kunitz kantoorruimte in de Library of Congress en een jaarsalaris van 35.000 dollar. Kunitz accepteerde de erefunctie naar eigen zeggen omdat hij iets wil doen voor jongeren in de VS en de diversiteit van de Amerikaanse poëzie wil laten zien.