Een ongekend realistisch spook

Stephen King heeft eens gezegd dat de schrijver Richard Matheson hem als geen ander beïnvloed heeft. In 1958 publiceerde Matheson een roman, Stir of Echoes, die nu pas verfilmd is door regisseur-scenarist David Koepp. De film van Koepp (hij schreef eerder de scenario's voor Jurassic Park en Mission: Impossible) doet inderdaad sterk denken aan het werk van King.

Zoals vaak bij King is de held een gewone man. Kevin Bacon speelt een kabeltrekker uit een Poolse wijk in Zuid-Chicago, die na een keer voor de grap te zijn gehypnotiseerd ontvankelijk blijkt voor signalen van gene zijde. Juist omdat de hoofdpersoon geen zwever is, maar een scepticus, is zijn contact met de geest van een overleden meisje overtuigend. Bovendien voert zijn jonge zoontje al geruime tijd gesprekken met de geest, en ontstaat er zo een band tussen vader en zoon die de niet-ontvankelijke moeder (Kathryn Erbe) buitensluit.

De plotafwikkeling van Stir of Echoes laat enigszins te wensen over, maar sfeertekening en realiteitsgehalte doen de film gunstig afsteken bij menige andere bovennatuurlijke thriller. Ook in technisch opzicht bevat Stir of Echoes een aantal opmerkelijke vondsten. De verbeelding van de hypnotische ervaring door het projecteren van woorden en beelden op een groot blank bioscoopscherm bijvoorbeeld, wekt een overtuigende suggestie. De geest wordt gespeeld door een danseres, die extreem traag beweegt, maar werd opgenomen met zes beelden per seconde, in plaats van de gebruikelijke 24. Ook dat leidt tot een voor dit genre ongekend realisme, een moeilijk thuis te brengen gevoel dat het spook net echt is, maar toch weer niet helemaal.

Films als The Sixth Sense en nu Stir of Echoes vormen een hoopvolle trend in een genre dat tot op de laatste draad versleten leek. Naast alle bloederige orgiën in films als Scream en de andere tienerhorrorvarianten, blijkt er dus ook nog ruimte voor volwassen spookverhalen, type Rosemary's Baby of The Shining. Van Koepp zullen we, na zijn in Europa grotendeels onopgemerkt gebleven debuut The Trigger Effect, nog wel meer horen.

Stir of Echoes. Regie: David Koepp. Met: Kevin Bacon, Kathryn Erbe, Illeana Douglas, Zachary David Cope, Kevin Dunn, Liza Weil. In: 28 theaters.

    • Hans Beerekamp