Duitse reus doet bod op Smit Trafo

Smit Transformatoren, een toeleverancier van energiecentrales waarin ABN Amro sinds een mislukte beursgang in 1994 de meerderheid van de aandelen heeft, komt in Duitse handen.

Tessag, een dochter van het Duitse energieconglomeraat RWE, biedt 9 euro per aandeel in contanten, zo hebben Smit Transformatoren en Tessag vanochtend bekendgemaakt. De overnamesom is in totaal 67 miljoen gulden.

Het bod betekent voor ABN Amro een verlies op haar investering in Smit Transformatoren van ongeveer 50 miljoen gulden. De bank kocht in 1994 alle aandelen terug van beleggers die hadden meegedaan met de beursgang van het bedrijf, dat al rap uitliep op een debâcle doordat onverwachte tegenvallers aan het licht kwamen en Smit Transformatoren zijn winstprognose niet waarmaakte.

ABN Amro zelf adviseert Smit Transformatoren bij de overname, terwijl zakenbank Kempen & Co financieel adviseur is van Tessag. Het officiële biedingsbericht wordt in de loop van september verwacht

Bij Smit Transformatoren, dat is gevestigd in Nijmegen, werken 336 mensen. Ongeveer 5 procent van de aandelen van het bedrijf is in handen van de medewerkers, een uitvloeisel van de eerdere verzelfstandiging van Smit Transformatoren uit het toen financieel verzwakte industriële conglomeraat Begemann.

Smit Transformatoren maakte vorig jaar ruim 6 miljoen gulden nettowinst bij een omzet van 156 miljoen gulden. De directie en de raad van commissarissen hebben inmiddels ingestemd met het bod, terwijl ook grootaandeelhouder ABN Amro akkoord is, zo zeggen Tessag en Smit.

Volgens Smit Transformatoren, dat op zoek was naar een partner, is Tessag de perfecte partij. Tessag is in vergelijking met de Nijmeegse onderneming een gigant: meer dan 5,5 miljard gulden omzet en 18.000 medewerkers. Tessag is met een dochterbedrijf genaamd Starkstrom-Gerätebau (865 medewerkers, 240 miljoen gulden omzet) actief in productie van kleinere transformatoren in Duitsland, Centraal-Europa en Zuidoost-Azië. Smit produceert juist in het segment van de grote vermogenstransformatoren en verkoopt die in aanpalende regio's: Nederland, West-Europa en de VS.

De koers van de aandelen van Smit Transformatoren steeg vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs in reactie op het bod met ruim 10 procent naar 8,60 euro. Sinds de mislukte beursgang leiden de aandelen van Smit een zieltogend bestaan.

Het bod vertegenwoordigt een premie van 37 procent op de gemiddelde beurskoers sinds 1 januari van dit jaar.