Chirac steunt Corsica-plannen van Jospin

De Franse president, Jacques Chirac, heeft gisteren voorzichtige instemming betuigd met de voorstellen van premier Lionel Jospin om Corsica meer autonomie te verlenen. Chirac noemde de hervormingen nodig en wenselijk, maar waarschuwde ook dat de eenheid van de Franse republiek niet in gevaar mag komen. Volgens het plan van Jospin krijgt Corsica na 2004 een mate van zelfbestuur waarvoor een wijziging van de Franse grondwet nodig is. Het was Chiracs eerste commentaar op het initiatief. Hij kreeg kritische reacties van zowel linkse als rechtse tegenstanders van het voorstel, dat volgens hen een knieval is voor gewapende Corsicaanse nationalisten. De minister van Binnenlandse Zaken Jean-Pierre Chevènement weigert het dit najaar te verdedigen in het Franse parlement.