BULGOGI

Dit Koreaanse barbecuegerecht is makkelijk te maken. De lijst van ingrediënten lijkt wel lang, maar de voorbereiding en het koken zijn in een wip gedaan. Per traditie wordt er voor dit gerecht sesamzaad geroosterd en gemalen, maar ik heb voor het gemak Tahini gebruikt. Ook is er eigenlijk een Koreaanse bonenpasta voor de dipsaus nodig, maar omdat ik die niet kon krijgen, heb ik er met een heerlijk resultaat zwarte-bonensaus voor in de plaats gebruikt.

Snijd de rosbief in plakken van circa 1 centimeter dik en leg die naast elkaar in een zuurbestendige schaal. Doe de sojasaus in een kom en klop er het water, de lente-uitjes, knoflook, palmsuiker, gember en versgemalen peper door. Schep dit mengsel over het vlees en draai de plakken om zodat ze rondom met de marinade bedekt zijn. Dek de schaal af en laat het vlees dan minstens 3 uur in de koelkast marineren. Maak intussen de dipsaus.

Doe de sojasaus in een keukenmachine en voeg de sesamolie, zwarte-bonensaus, het water, de rijstwijn, Tahini, knoflook, chilisaus en palmsuiker toe. Draai tot alles goed gemengd is. Doe de ingrediënten anders in een grote kom en klop ze met een staafmixer. Schep de verse chilipeper en lente-ui door de saus en doe die in individuele kommetjes.

Maak een houtskoolvuur of verhit de grill voor op de hoogste stand. Neem het vlees uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Rooster of grilleer het vlees een paar minuten per kant tot het rosé is. Dien op en geef er de kommetjes dipsaus en witte rijst bij. Gekookte sperziebonen die zijn omgeschept met sesamolie en geroosterd sesamzaad zijn er heel lekker bij.

    • Kim Maclean