Boycot stembus Libanon

Drie christelijke groeperingen hebben gisteren laten weten de Libanese parlementsverkiezingen vanaf 27 augustus te boycotten uit protest tegen de dominerende invloed die Syrië in Libanon heeft. In een verklaring stelden de drie oppositiegroepen dat Libanon ,,een pseudostaat'' is geworden, ,,over wiens zaken in Damascus wordt beslist''. ,,We roepen alle ware Libanezen op de verkiezingen te boycotten om aldus de afwijzing van deze verminking van de democratie te onderstrepen.'' Het gaat om de Vrije Nationalisten van Dory Chamoun (zoon van wijlen president Camille Chamoun), de Libanese Krachten en de aanhang van de voormalige generaal Michel Aoun, die in 1990 door de Syriërs werd gedwongen Libanon te verlaten en die sindsdien in Frankrijk woont. Syrië, dat 35.000 militairen in Libanon heeft, oefent in dat land een controlerende invloed uit.