Bouterse presenteert onverwachts kandidaat

Totaal onverwachts is er in Suriname een tweede kandidaat voor het presidentschap naar voren geschoven. Naast R. Venetiaan is door de Millennium Combinatie, een bundeling van partijen waarin oud-legerleider Bouterse's NDP de grootste is, een eigen kandidaat voorgesteld. Het gaat om R. Doekhi, een van de districtscommissarissen in Suriname. De kans dat hij daadwerkelijk staatshoofd wordt, is evenwel miniem.

Het Surinaamse parlement kiest aanstaande vrijdag een staatshoofd en een vice-president. Tot voor kort was Venetiaan de enige kandidaat voor het presidentschap, met J. Adjohia als vice-president. Het duo is voorgedragen door het Nieuw Front (NF), de combinatie van ,,oude politieke partijen'' die op 25 mei een grote overwinning behaalde bij de vervroegde verkiezingen. Tot voor kort zei ook de Millennium Combinatie (MC), die met tien van de 51 zetels in de Nationale Assemblee de grootste oppositiecombinatie is, dat zij Venetiaan zou steunen.

Kringen rondom Bouterse zeggen dat de onverwachte actie te maken heeft met de zware kritiek die NF-fractievoorzitter O. Rodgers onlangs in het parlement op de oud-legerleider uitte. Rodgers noemde de installatie van Bouterse als Assembleelid ,,een zwarte dag voor het parlement''. Met het naar voren schuiven van een eigen kandidaat zou Bouterse wraak willen nemen. Naast Doekhi is J. Geerling-Simons gekandideerd voor het vice-presidentschap.

De twee MC-kandidaten lijken weinig kans te maken. Voor de verkiezing van president en vice-president is een tweederde meerderheid nodig. Het is zo goed als uitgesloten dat Doekhi deze meerderheid haalt. Ook het NF heeft met 33 zetels net geen tweederde meerderheid. Maar hoogstwaarschijnlijk kan Venetiaan rekenen op steun van kleine partijen, zoals DA'91.

Vanuit het NF is zeer geïrriteerd gereageerd op de stap van Bouterse. Assembleelid A. Kruisland zei dat dit weer aantoont dat Bouterse alleen zijn eigen belang voorop stelt.