Ben Affleck

In een reeks profielen van hedendaagse filmsterren deze week de Amerikaanse acteur Ben Affleck, die als co-scenarist van `Good Will Hunting' een Oscar won en nu te zien is in `Dogma'.

Er zijn maar weinig jonge sterren met een in eerste instantie op uiterlijke kenmerken gebaseerd succes, die hun doorbraak danken aan het schrijven van een scenario. Ben Affleck was een sappelende acteur die veelal slechteriken speelde in B-films en onafhankelijke producties, toen hij samen met boezemvriend Matt Damon het scenario voor Good Will Hunting voor 600.000 dollar verkocht aan een grote filmmaatschappij. De door Gus Van Sant in 1997 geregisseerde productie over twee vrienden uit Cambridge, Massachusetts, die niet tot het dominante universitaire establishment behoren, won vervolgens een Oscar voor het beste scenario. Damon en Affleck, die zelf de semi-autobiografische hoofdrollen vertolkten, vangen nu elk een paar miljoen per rol in steeds minder tot de marge van Hollywood behorende publieksfilms.

Benjamin Geza Affleck (Berkeley, 15 augustus 1972) verhuisde met zijn moeder, alcoholistische vader en jongere broer Casey (nu ook een filmacteur) op jeugdige leeftijd naar Boston. Daar zetten Damon en hij zich af tegen de zoontjes van universitaire docenten en droomden van een filmcarrière. Affleck speelde als achtjarige een rolletje in de onafhankelijke film The Dark End of the Street (Jan Egleson, 1981) en had een vaste rol in een educatieve televisieserie. Zelf hield hij het op geen enkele school of universiteit lang vol: hij speelde opstandige of pesterige jongeren in filmpjes als School Ties (als antisemitische bullebak), Richard Linklaters Dazed and Confused (1993) en in de tweede en derde film van Kevin Smith, Mallrats (1995) en Chasing Amy (1997). Die laatste rol, van een striptekenaar die verliefd wordt op een lesbienne, had Smith Affleck zelfs op het lijf geschreven.

Na Good Will Hunting nam Afflecks loopbaan een andere wending: hij kreeg een hoofdrol in de rampenfilm Armageddon (Michael Bay, 1998), speelde een sidekick van de titelrol in Shakespeare in Love (1998) en was de romantische reisgenoot van Sandra Bullock in de moderne screwballvariant Forces of Nature (1999). Smith schreef de rollen van twee gevallen engelen in Dogma wederom speciaal voor Affleck en Damon.

Het leven van Affleck is sinds zijn doorbraak veranderd in een grote speeltuin: hij geeft het geld onder meer uit aan verzamelingen Pacman-spelletjes en motorfietsen, moet zich de groupies van het lijf houden en is nog steeds goede vrienden met ex-verloofde Gwyneth Paltrow. Binnenkort is hij te zien in Hollywoodfilms als Bounce en Reindeer Games. Het ziet er naar uit dat hij Harrison Ford gaat opvolgen als Tom Clancy's CIA-held Jack Ryan: na twee films (Clear and Present Danger en Patriot Games) hield Ford die rol wel voor gezien. Het ligt voor de hand om de manier waarop het geluk Affleck sinds een paar jaar toelacht te relateren aan de titel van de korte film die hij in 1993 regisseerde: I Killed My Lesbian Wife, Hung Her on a Meat-Hook and Now I Have a Three-Picture Deal at Disney.

    • Hans Beerekamp